Петр Нашиц: Херцеговина мамац за умјетнике

Ратомир Мијановић
Петр Нашиц: Херцеговина мамац за умјетнике

Фотограф из Чешке Петр Нашиц, који је сарађивао са славним редитељем Милошем Форманом, инспирацију за нова дјела пронашао је у Херцеговини.

Нашиц је заједно са младим требињским фотографом Ђорђем Бјелаковићем аутор изложбе фотографија "Херцеговина сунцу домовина", који су видјели и љубитељи умјетности у Прагу.

- Почетак нашег познанства заправо је повезан са редитељем Емиром Кустурицом. Дошао сам у Требиње да овјековјечим снимање његовог новог филма "На млијечном путу". Ђорђе је био мој асистент и у тренуцима паузе између снимања родила се идеја да направимо изложбу - каже Петр, који је радио на филму "Амадеус".

Послије заједничке идеје, кренуо је тежи, али љепши и занимљивији дио сарадње. Нашиц и Бјелаковић обишли су цијелу Херцеговину, а на фотографијама су забиљежили много интересантних детаља.

- Надам се да сам успио да прикажем љепоте Херцеговине у пуном сјају. Прва изложба ових фотографија приређена је прошле године у Прагу и веома лијепо је прихваћена. Чеси су били одушевљени љепотама са југа Републике Српске - каже Нашиц. 

Међу посјетиоцима изложбе "Херцеговина сунцу домовина" био је и редитељ Лордан Зафрановић, који је дао позитивне оцјене за поставку.

- Херцеговина има предивне предјеле и уопште ми није било тешко да направим добре фотографије. Пропутовао сам цијели свијет и имао сам изложбе свуда, од Израела до Америке, али херцеговачко сунце и камен оставили су посебан утисак на мене - казао је Нашиц. 

Присјетио се доласка у Српску, када још ништа није знао о природним љепотама које је касније "преселио" на фотографије и тако су постале дио његове успјешне изложбе.

- Очарали су ме крајолици. Путујући Херцеговином често сам се заустављао да фотографишем вјерске објекте, њихову раскош и боје, као и срдачност и отвореност херцеговачког народа - каже Нашиц.

Да је фотографско путовање било узбудљиво, потврдио је и Ђорђе Бјелаковић.

- Чини ми се да смо се заустављали на готово сваком кораку да нешто фотографишемо. Нисмо хтјели да пропустимо ниједан детаљ - испричао је Бјелаковић.

Емоције

Мајстор фотографије Петр Нашиц истиче да му је у организацији изложбе "Херцеговина сунцу домовина" много помогао Васо Ђорем. Нашиц истиче да је ова поставка стварана са великим емоцијама и да ће обићи још много градова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана