Петер Хандке: Глумци Кухиње одлични, представа предуга

Александра Маџар
Петер Хандке: Глумци Кухиње одлични, представа предуга

Бањалука - Глумци који играју у "Кухињи" су дивни, љупки и грациозни, али било би добро када би ова представа Народног позоришта РС краће трајала.

Рекао је ово за "Глас Српске" цијењени аустријски драмски писац, романсијер, пјесник, есејиста и активиста Петер Хандке, у чију је част Национални театар Српске извео представу "Кухиња".

Ријеч је о Хандкеовом драмском комаду који је на позоришну сцену у Бањалуци поставио Младен Матерић, што је истовремено и прво извођење ове представе на српском језику.

Хандке, који је веома поштован у свијету писане ријечи, у позориште је стигао добро расположен, али ипак шкрт на ријечима. Испричао је да је ову представу гледао прије десет година на француском језику и да је била пола сата краћа.

- Младен Матерић је мој добар пријатељ, али мислим да је превише отишао у ширину када је радио "Кухињу". Овај комад извођен је на свјетским позоришним сценама, од Венецуеле до Сибира. То је велика представа и сугерисаћу да је скрате - казао је Хандке.

Књижевник који је понио све важније награде, осим Нобелове, био је гост бањалучког Филолошког факултета и одушевљен је Српском и пријатељском атмосфером у којој је дочекан.

- Бањалука је дивна. Жене су јако лијепе. Срећан сам што сам овдје. Отвореног срца радујем се поновном доласку у Републику Српску - казао је Хандке.

Представници Филолошког факултета Хандкеа су упознали са природним љепотама региона, па је посјетио Балкану, Мањачу и остао одушевљен српским обичајима и националним јелима.

Прошле године Хандке је постао инострани члан Академије наука и умјетности РС. Посјету је искористио и да се сусретне са члановима АНУРС-а.

Част да упознају Петера Хандкеа имали су и студенти на Филолошком факултету, са којима је књижевник говорио о језику, француској и њемачкој култури, које су њему јако добро познате.

Слободан писац, који живи у Шавилу у Француској, имао је велику жељу да продужи свој боравак у Бањалуци, али се, због обавеза које га чекају, данас враћа у Париз. Како и доликује великим именима, Хандке је у Бањалуку, на неки начин, допутовао мистериозно, спонтано и без медијске пажње. Представници културне јавности, веома поносни, истакли су да је Хандке међу највећим интелектуалцима који су посљедњих година посјетили Српску.

Нови комад за НПРС

Управа Народног позоришта РС открила је да је долазак Петера Хандкеа уродио плодом, па ће овај књижевник написати комад који ће доживјети праизведбу на сцени националног театра Српске. Хандке није желио да открива детаље о новом тексту који ће се бавити међуљудским односима и друштвом на Балкану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана