Пабло Пикасо какав још није виђен

Aгенције
Пабло Пикасо какав још није виђен

Никад виђене фотографије из живота славног шпаског сликара Пабла Пикаса дио су изложбе која се припрема у музеју "Холбурн" у енглеском граду Бату, на којој ће интимни призори једног од најпознатијих умјетника 20. вијека бити приказани у 3D техници.

Пикасо окружен обожаватељима, у тренуцима опуштања са породицом и пријатељима, како позира у свом пренатрпаном студију и поносно носи каубојски шешир који је добио на поклон од Герија Купера... и све то у 3D-у дио је изложбе која се отвара 22. фебруара.

Како се наводи на интернет страницама музеја, изложба "Стереоскопске фотографије Пикаса" први пут ће представити јавности мањи дио изванредне збирке стереоскопских фотографија Пикаса које је током ускршњег викенда 1957. сликао пионир 3D фотографије Роберт Музил.

Пикасо је тада већ био највећи свјетски живи умејтник, на чији се позив и Музил придружио гостима које је окупио тог викенда у својем дому 'La Californie' недалеко од Кана. Пикасо је желио да види како ће његови радови изгледати у 3D-у.

Музил је искористио тај тренутак и фотографисао умјетникову породицу - супругу Жаклин Роке, сина Паола и менажерију љубимаца: јазавичара Лумпа, боксера Јана и козу Есмералду - али и остале госте, међу којима су били Жан Кокто, шпански надреалиста Хаиме Сабартес и Пикасов биограф Џон Ричардсон. Има и других фотографија умјетника, нпр. на борби бикова у Арлу и друге.

Идеја о изложби потекла је од Музилове кћерке Елизабет Музил Џовет, која у својој архиви чува 100.000 фотографија из заоставштине свог ексцентричног оца, издавача и проналазача који је заједно са својим оцем инжењером у 40-тим годинама прошлог вијека усавршио 3D фотоапарат.

Посјетиоци изложбе, отворене до 1. јуна, моћи ће да их разгледају уз помоћ посебних наочара или кроз посебне двогледе.

У пројекту је учествовао и гитариста славне британске роцк групе Queen Брајан Меј, предсjедник лондонског Стереоскопског друштва, који је написао двије књиге о стереоскопској фотографији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана