Отворени 41. Књижевни сусрети на Козари

Aгенције
Отворени 41. Књижевни сусрети на Козари

Приједор - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија пожелио је вечерас у Приједору на отварању 41. Књижевних сусрета на Козари да ова манифестација још дуго слави и велича културу Републике Српске.

 

Мутабџија је изразио наду да ће сљедећи пут у Приједор доћи са конкретнијим договорима о рјешењу дугогодишњег проблема у вези са прокишњавањем зграде у којој су вечерас отворени Сусрети.


"Тиме ћемо дати подстицај култури града Приједора", рекао је Мутабџија.

Он је новинарима рекао да је Влада Српске у ребалансу буџета за 2013. годину издвојила дио средстава за подршку сусретима, иако то није био случај у самом буџету.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да Књижевни сусрети на Козари имају циљ да подстакну књижевно стваралаштво и да покажу шта све може наш човјек, пјесник и књижевник.

"Ако једна манифестација траје 41 годину и ако су лауреати Бранко Ћопић, Данило Киш, Младен Ољача, Васко Попа и многи други, онда се види вриједност Сусрета", рекао је Павић, отварајући фестивал пјесништва и поздрављајући госте у име седам поткозарских градова и општина.

Он је поручио учесницима да су већ до сада оставили траг који ће након ових Сусрета бити још дубљи и још љепши.

"У ова три дана уживаће и учесници и публика, а нарочито млади слушајући великане српског пјесништва", рекао је Павић, који је овогодишњем лауреату награде "Скендер Куленовић" Ранку Павловићу уручио награду.

Павловић је истакао да је награду лакше заслужити него понијети, јер се онај ко добије такво признање увијек пита да ли је његово дјело достојно тога.

"То се питање свалило и на моја плећа, али ја ћу са великим задовољством носити то бреме и сваки свој будући стих самјеравати са величином имена и дјела Скендера Куленовића", додао је Павловић који је приликом отварања Сусрета говорио стихове пјесме "Скендер у сонету" настале за вечерашњу прилику.

Предсједник жирија Љубивоје Ршумовић рекао је да је Павловићева збирка "Дубље од слутње" мудра у мјери у којој се тиче народа из којег потиче и да је права лирска књига јер је написана и лијепим језиком и фантастичним пјесничким сликама.

"То је његова засад посљедња збирка, али надам се да ће наставити да пише истим жаром, да га неће спутати награда и да се неће претворити у награду", истакао је Ршумовић и подсјетио да је жири одлуку донио једногласно.

"Пјесници пјеснику, мајци и Козари" назив је наступа пјесника, драмских и музичких умјетника који је услиједио на церемонији отварања 41. Књижевних сусрета на Козари.

На овогодишњим сусретима учествују књижевници из Србије и Републике Српске Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Ранко Прерадовић, Моша Одаловић, Јованка Стојчиновић-Николић, Драган Јовановић Данилов, Илеана Урсу-Ненадић, Жељко Галоња и Благоје Баковић.

Централна манифестација "Пјесничко подне" најављена је за сутра на Мраковици. У оквиру традиционалног поетског часа награђеном пјеснику биће уручена статуа "Љубијски рудар" и новчани дио награде од 3.000 КМ коју традиционално додјељује компанија "Арселор Митал" Приједор.

Исте вечери у Музеју Козаре биће отворена изложба радова учесника Ликовне колоније "Сретен Стојановић", а у Позоришту Приједор биће одржано књижевно вече са лауреатом када ће аутор представити награђену књигу пјесама "Дубље од слутње" и друга дјела из стваралачког опуса који траје пола вијека.

Сусрети се одржавају у знаку 200 година од рођења Петра Петровића Његоша. Обогатиће их драмски умјетници Николина Јелисавац и Раденка Шева и музички умјетници Снежана Савичић-Секулић, Јована Раљић, Софија Ковачевић, етно група "Гора" из Бањалуке, камерни ансамбл "Белканто" из Београда и хор "Вила" из Приједора.

Манифестација ће бити завршена у недјељу, 29. септембра, наступом писаца завичајног круга, драмских и музичких умјетника у "Галерији '96".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана