Отворене Шантићеве вечери поезије

Aгенције
Отворене Шантићеве вечери поезије

Мостар - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је вечерас у Мостару на отварању "Шантићевих вечери поезије" да овај пјесник заслужује посебно мјесто у књижевности, али и школству.

"Као један од најзначајнијих писаца на нашим просторима, који је својим дјелима истицао љубав према свом народу и својој земљи, Шантић заслужује посебно мјесто у књижевности, али и школству", рекао је Мутабџија и истакао да се овом манифестацијом Шантић вратио у свој град.

"Шантићеве вечери поезије", 94. по реду, које организује мостарско Српско културно и просвјетно друштво /СПКД/ "Просвјета" и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво /СПКУД/ "Гусле", вечерас је у Владичанском двору у Мостару отворио потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић.

Пударић је рекао да Алекса Шантић никада није отишао из Мостара, већ су у Мостару "пригушили Алексу".

"Политике раздвајања и конфликта су угушиле и гушиле годинама оне поруке које Алекса са собом носи кроз вријеме. Мали број људи га је овдје чувао у срцима", навео је Пударић.

Он је додао да је оваква манифестација прије десет или петнаест година била незамислива у Алексином Мостару.

"Вријеме је да сви заједно Мостару вратимо тај Алексин дух, и они из расијања и они који су све вријеме провели у Мостару", рекао је Пударић.

Предсједник СПКД "Просвјета" Мостар Бранислав Рајковић истакао је да су "Шантићеве вечери поезије" постале вечери умјетности на којима се сада приказују и филмови, представе, изложбе и други садржаји.

"Шантићеве вечери нису само вечери, врло брзо су свануле у нове зоре и постале дани", рекао је Рајковић.

Предсједник СПКУД "Гусле" Радислав Тубић нагласио је да ово друштво чува успомену на Шантића.

На отварању је учествовала и Женска пјевачка група СПКУД "Гусле", а након отварања одиграна је представа "Живот у смрти" Народног позоришта из Мостара, режисера Ахмеда Имамовића и сценаристе Веселина Гатала која говори о животу Светозара Ћоровића, али и Алексе Шантића.

Свечаном отварању присуствовали су представници власти, те бројни угледни гости из јавног и културног живота. Манифестација ће трајати до 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана