Отворена изложба Наисус и Медиана

Aгенције
Отворена изложба Наисус и Медиана

Бањалука - У Културном центру Бански двор у Бањалуци синоћ је отворена изложба конзерватора Завода за заштиту споменика Ниш "Наисус и Медиана", на којој су представљени детаљи из готово стогодишњег истраживања археолошких локалитета у овом граду у периоду од првог до шестог вијека.

Отварајући изложбу, помоћник министра просвјете и културе Здравко Марјановић рекао је да Република Српска већ шест година учествује у обиљежавању Дана европске баштине, у оквиру којег је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа организовао изложбу.

Према његовим ријечима, промовисање културног насљеђа представља један од најпоузданијих начина чувања свијести о заштити онога што су оставили преци.

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Горан Милојевић рекао је да је овогодишњи наслов под којим се обиљежава Дан европске баштине у Српској "Вијекови под крстом" у вази са обиљежавањем 1700 година од доношења Миланског едикта, али и са чињеницом да је ова изложба организована и у Нишу у јуну.

Он је оцијенио да је сарадња завода Републике Српске и Србије сваке године све боља.

Аутор изложбе Елена Васић Петровић рекла је да прва цјелина изложбе подразумијева Наисус, антички град у којем је рођен римски цар Константин, друга велику ранохришћанску некрополу, а трећа насеље Медиану са великим царским љетниковцима у близини Наисуса.

"Осим прегледа свих локалитета на простору Ниша, можемо видјети прије свега архитектонске цртеже, ситуационе планове са распоредом локалитета и зидно сликарство ранохришћанских гробница које се по квалитету налази у самом свјетском врху, као и покретне налазе", рекла је Петровићева.

Она је као најзначајније дијелове изложбе истакла подне мозаике са Медиане, којих у саставу виле са перистилом на овом локалитету има око 1.000 метара квадратних, за чију је презентацију у оквиру обиљежавања 1700 година од доношења Миланског едикта Влада Србије издвојила велика средства.

Према њеним ријечима, до краја године биће спремно археолошко налазиште Медиана, а на изложби се могу видјети и остаци античког Ниша у Нишкој тврђави.

"У овој години вриједност пројекта на Медиани је око 150 милиона динара и драго нам је да се тако озбиљни пројекти покрећу у години јубилеја Миланског едикта", рекла је Петровићева, изразивши наду у наставак подршке из републичког буџета и страних фондова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана