Отворен “Јахорина филм фестивал”

Агенције
Отворен “Јахорина филм фестивал”

Источно Сарајево - Седми Међународни фестивал еколошког туристичког филма “Јахорина филм фестивал” отворен је синоћ у Културном центру Пале, а у оквиру церемоније отварања приказан је играни филм “Лед”, Јелене Бајић - Јочић, који је на недавно одржаном фестивалу глумачких остварења у Нишу добио “Златну линцуру” за најбољи филм који говори о “екологији људске душе”.


Фестивал је отворио познати српски глумац, сценариста и режисер Радош Бајић који је оцијенио да овај фестивал на јединствен начин тежи највишим вриједностима, складу нормалности заједничког живота на просторима који су протеклих година били изложени страшним и болним догађајима и сукобима.

Он је поручио да, зарад бољег и здравијег живота будућих покољења, треба његовати и чувати животну средину. “Фестивал у том смислу представља пут наде који сви заједно треба да слиједимо”, истакао је Бајић.

Он је пожелио да “Јахорина филм фестивал”, као промотер екологије и туризма, прерасте у наднационални, културни, социјални и универзални филмски пројекат.

Директор Фестивала Мирко Деспић захвалио је ауторима и пријатељима за повјерење и подршку, наглашавајући да је овогодишња селекција филмова још богатија и разноврснија него у претходних шест година.

Ауторе и госте фестивала поздравили су и помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Александра Трифковић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Пале Миодраг Ковачевић, федерални министар екологије и туризма Бранка Ђурић, као и високи представник у БиХ Валентин Инцко, те почасни предсједник Међународне асоцијације фестивала еколошког филма Антонио Конте.

У програму Фестивала од данас до 28. септембра у три фестивалске категорије аутори ће се такмичити за једну од 10 званичних награда и то Златна, Сребрна и Бронзана боровница за најбољи туристички филм, Златна, Сребрна и Бронзана линцура за најбољи еколошки филм, те Златни, Сребрни и Бронзани јавор за најбољи кратки промотивни филм и Гран при Фестивала за најбољи филм фестивала, без обзира на категорију.

У званичној конкуренцији биће приказано укупно 85 филмова из 20 држава.

У пратећим програмима за сутра је предвиђена посјета Андрићграду и Вишеграду, гдје ће гости фестивала бити у прилици да упознају знаменитости овог града, а домаћин ће им бити начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.

За 27. септембар предвиђена је посјета Сарајеву, док ће 29. септембра гости фестивала бити у прилици да се упознају са љепотама олимпијске Јахорине, те да се возе шестосједом, након чега је предвиђен округли сто о теми “Вода 2013”.

Модератор овог скупа биће директор Института за хидротехнику у Сарајеву Тарик Купусовић, а панелисти су академик Љубомир Берберовић, Жељко Мајсторовић, директор Фонда за заштиту животне средине Републике Српске Срђан Тодоровић и директор Фонда за заштиту животне средине ФБиХ Сафет Харбиња.

Деспић је раније рекао да Фестивал од прошле године, у сарадњи са фондовима за заштиту животне средине Републике Српске и Федерације БиХ, додјељује годишње награде за најбољи еколошки пројекат у БиХ. Церемонија додјеле ових награда биће одржана 27. септембра у 14.00 часова у Хотелу “Европа” у Сарајеву.

Он је најавио да ће комплетан званични програм 7. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма “Јахорина филм фестивал” бити изведен у Хотелу “Дамис” на Палама и у Босанском културном центру у Сарајеву, а улаз на све пројекције је бесплатан.

Затварање Фестивала предвиђено је за 28. септембар у 19.00 часова у хотелу “Дамис”.

Покровитељ 7. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма Јахорина филм фестивал су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Министарство екологије и туризма Федерације БиХ, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и Фонд за заштиту животне средине ФБиХ.

Генерални спонзор фестивала је “БХ телеком”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана