Отворен 14. Крајишки ликовни салон

Aгенције
Отворен 14. Крајишки ликовни салон

Београд - Ликовна манифестација "Крајишки ликовни салон", која се 14. пут одржава у избјеглиштву, отворена је синоћ у Галерији Музеја жељезница Србије у Београду.

Предсједник Српског културног друштва "Зора" Книн–Београд Никола Церовац рекао је на отварању да "Крајишким ликовним салоном" Срби из Крајине желе да покажу дио културе и цивилизације коју имају у себи и коју су донијели у Србију.

Изложене су скулптуре, мозаици, графике, те фотографије 78 аутора поријеклом из Крајине, али и из Републике Српске и Србије, од којих су неки учествовали и на ликовној колонији "Умјетничког братства манастира Крке".

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да је овогодишњи 14. "Крајишки ликовни салон" посвећен Сави Мркаљу, реформатору српског правописа и једном од најзнаменитијих Срба рођених на територији данашње Хрватске у години у којој се обиљежава 230 година од његовог рођења и 180 година од његове смрти.

У оквиру "Крајишког ликовног салона" додјељује се и награда "Борис Маркош Минго" за ликовно стваралаштво младих, која је ове године припала вајару из Новог Сада Николи Зелићу за рад "Стена".

Награда се традиционално додјељује као знак сјећања на младог умјетника Бориса Маркоша који је погинуо бранећи манастир Крка и Републику Српску Крајину 1991. године.

"Крајишки ликовни салон" организују Удружење Срба из Хрватске и Српско културно друштво "Зора" Книн–Београд.

Први пут је организован у Книну почетком 80-тих година 20. вијека, а затим је послије прекида 1995. године поново организован у Србији, гдје је избјегао највећи број Срба из Крајине.

Послије Београда, овогодишњу поставку моћи ће да види и публика у Крагујевцу, Панчеву, а очекује се да ће за то прилику имати и грађани Новог Сада и Сомбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана