Отварање сајма у недјељу, наступ Српске у понедјељак

СРНА
Отварање сајма у недјељу, наступ Српске у понедјељак

Београд - Међународни београдски сајам књига, који почиње у недјељу, 20. октобра, биће у знаку српског писца Милоша Црњанског, док ће штанд Републике Српске бити посвећен обиљежавању 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија у понедјељак, 21. октобра, у 11.30 часова отвориће наступ Српске у присуству министра економских односа и регионалне сарадње Српске Игора Видовића.


Наступ Републике Српске биће под слоганом "Сто година узрока и повода 1914-2014".

На штанду Републике Српске биће постављен Стуб истине на којем ће на четири језика бити исписане чињенице о Првом свјетском рату, чиме ће се послати порука свима који покушавају да прекроје истину о том рату.

У сусрет тој годишњици ће на штанду Републике Српске, али и на посебним трибинама у сајамским салама бити организовани разговори са ауторима из Републике Српске и Србије, као и са научницима, академицима и професорима универзитета.

На штанду Републике Српске биће одржан пјеснички јубилеј - 50 година књижевног рада три Ранка из Бањалуке - Павловића, Прерадовића и Рисојевића, као и промоције књига у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, те издања која су припремиле библиотеке, матичне и Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске.

Биће промовисана дјела као што су "Андрић између Истока и Запада", "Језик и писмо у Републици Српској", "Дјела Николе Кољевића", једна трибина ће бити посвећена сабраним дјелима Пера Слијепчевића, док ће бити промовисана и два зборника – у једном су радови Иве Андрића, а у другом Бранка Ћопића, а биће ријечи и о књизи "Јасеновац – Доња Градина", као и репринт издање "Како сам бранио Принципа и другове 1914" Рудолфа Цистлера.

Биће организоване и промоције издања издавачких кућа као што су Завод за уџбенике, Глас Српске, Бесједа, Задужбина "Петар Кочић", а Код "Стуба истине" одржаће се и традиционално књижевно вече поезије српских пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расејања.

Посљедњег сајамског дана на штанду Републике Српске ће бити проглашена најтраженија књига.

Свечаност отварања сајма, на којем се очекује више од 500 излагача из земље и иностранства, почиње у недјељу, 20. октобра, у 18.00 часова "Фугом за Црњанског", а отвориће га познати српски књижевник Љубивоје Ршумовић, док ће окупљене у име почасносг госта Пољске поздравити пољска књижевница Олга Токарчук.

Међународни Београдски сајам књига трајаће до 27. октобра под слоганом "Простори слободе", до када ће посјетиоци моћи да купе најновија књижевна дјела, док ће у фокусу, осим књижевника, бити и неколико изврсних теоретичара и филозофа из свијета, а на сајму ће гостовати и директори лајпцишког и франкфуртског сајма књига.

Појединачна улазница кошта 250 динара /нешто више од два евра/, групна 150 днара /око 1,3 евра/, а породична је 600 динара /око 5,2 евра/.

Земља почасни гост наредног сајма биће Кина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана