Оскар - култна статуа Холивуда

Танјуг
Оскар - култна статуа Холивуда

Висок је свега 34 центиметра и тежак 3,85 килограма, али Оскар у свој својој ћелавој, позлаћеној слави, представља свети грал Холивдуа.

Чувена статуа створена је 1929. двије године послије америчке Академије за филм и науку по налогу шефа студија MGM Луија Мејер.

Идеја је потекла од уметничког директора MGM-а Седрика Гибонса а умjетник из Лос Анђелеса Џорџ Стенли је направио прву статуу витеза који стоји на ролни филма и држи крсташки мач.

Иако ће се сутра Оскари додjељивати у 247 категорије, Академија увијек има "вишак" Оскара у случају да добитника буде више - нарочито продуцената који добијају Оскара за најбољи филм.

На постоље је угравиран серијски број сваке статуе као и плочица са именом власника и Оскари, пише АФП, не могу да се продају, поклањају или пребацују било коме ако претходо нису понуђени Академији.

Академија има право да их купи за 10 долара и 2008. је побједила у правној бици са насљедницима Мери Пикфорд који су жељели да продају њеног Оскара.

Године 1993. Оскар који је 1945. добила Џоан Крофорд за "Милдред Пирс" продат је на аукцији за 68.500 долара, а у децембру 2011. статуа Орсона Велса за култни "Грађанин Кејн" отишла је за 861.000 долара.

У почетку, мале фигуре биле су прављене од позлаћене бронзе, али је тај поступак одбачен неколико година казније у користи такозваног британија метала који се потом превлачи бронзом па никлованим сребром и коначно 24-каратним златом.
Због несташице метала у Другом свјетско рату, три године су додељивани Оскари од гипса који је био премазан златном бојом, а послије рата добитницима су статуе замијењене позлаћеним.

Статуе од 1982. прави чикашка компанија Р.С. Овенс и коштају око 18.000 долара сваки.

Очигледно питање: ко је кумовао Оскару?
Оскари се заправо зову Академијине награде за заслугу, али легенда каже да је библиотекарка Академије (а касније и извршни директор) Маргарет Херик примјетила да статуе личе на њеног ујка Оскара.
Академија тај надимак није званично усвојила до 1939. али су се награде тако називале још од 1934. када је холивудски новинар Сидни Сколски употребио термин за прву побједу Кетрин Хепберн у категорији најбоље женске улоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана