Новица Богдановић: Позоришна фарса јача од неправде

Александра Маџар
Новица Богдановић: Позоришна фарса јача од неправде

Бањалука - Представа "Коме треба зелена беба" рађена је на основу текста "Бебин доручак", потписаног псеудонимом Леонард Ковке. Прича је саздана од различитих енергија и искустава које доносе млади, али веома интересантни глумци.

Овим ријечима редитељ Новица Богдановић описао је нови комад на репертоару Бањалучког студентског позоришта, најављујући премијеру за 19. фебруар на сцени Дома омладине.

Премијером комада "Коме треба зелена беба" биће отворена 38. сезона овог театра, а посљедња представа у прошлој сезони била је "Дванаест звјездица".

- Да не буде забуне, аутор текста је Момчило Ковачевић, драмски писац, филмски и телевизијски сценариста и директор Музеја позоришне уметности у Београду - објаснио је Богдановић.

Подсјетио је да је Ковачевић познат по сценаријима за филмове "Позоришна веза", "Шећерна водица", "Шмекер", "Дебели и мршави", "Мајстор и Шампита"...

- Овај ванвременски комад написан је "за четири инфантилна глумца који играју инфантилној публици". Илузија власти која их (нас) окружује расплињује се у сваком њиховом покушају схватања живота, а једино што ликове веже је привидна вањска форма и дјечија игра "ко кога ту више… надмудрује" - истакао је Богдановић.

Своју креативну енергију Новица Богдановић је свом снагом усмјерио према позоришту, па је основао бањалучко позориште ДИС у којем је режирао много представа. Повјерење најчешће поклања младим глумцима којима прве улоге представљају велике изазове, а ово је први пут да режира у Бањалучком студентском позоришту.

- У представи глуме, пјевају и играју се: Весна Вукелић, Анандо Ченић, Кристина Чулић и Душан Урошевић. Сценографска и костимографска рјешења настала су заједничким промишљањем екипе - рекао је Богдановић.

Каже да је екипа ангажована у представи у Бањалучко студентско позориште примљена на децембарској аудицији и да им је ово први пројекат.

- Спремајући представу жељели смо да донесемо један лични и општи став и да се у захтјевној позоришној форми, фарси, поиграмо с појмом и фасцинацијом власти. Одабрали смо лепршаву сценску игру како бисмо ублажили горчину коју млади људи носе кад им се спомене власт, властодржац и неправда. Радећи, постављали смо и друга "незгодна" питања и тако добили на актуелности - казао је Богдановић.

Реакције

- Почаствован сам што ће ова представа отворити сезону.  Очекујемо различите реакције, али у томе је и чар савременог позоришта. Послије премијере представа ће имати свој репертоарски и фестивалски живот и сигуран сам да ће "потрајати дуго" - каже Новица Богдановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана