Нови стрип Стевана Субића: Пингвин као мафијашки краљ Готам ситија

Бранислав Предојевић
Нови стрип Стевана Субића: Пингвин као мафијашки краљ Готам ситија

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” објавила је на српском језику стрип “Пингвин: Небитан човек” у оквиру своје едиције “ДЦ голд”.

Наративна цјелина стрипа “Небитан човек” америчког сценаристе Тома Кинга и српског цртача Стевана Субића маестрална је дигресија у Пингвинову и Бетменову прошлост настала унутар ДЦ мини-серијала “Пингвин”. Написана као интермецо, ова прича описује старији Готам и Бетмена на почетку каријере док се бори против мафије чије зло нагриза темеље његовог града.

- Освалд Коблпот је нико и ништа, небитан човек, ништарија која служи пиће у клубу мафијашког боса и сваког дана трпи увреде и ударце. Али сусрет са Бетменом промениће му живот и Коблпот ће се убрзо наћи на трону криминалног подземља Готама као Пингвин - пише у опису епизоде.

Сам сценариста Кинг, који се након рада на неколико Бетмен стрипова упустио у стварање неколико спин-оф серијала посвећених негативцима Загонетачу, Џокеру и Пингвину, зликовцу који га је купио у посљедњем Бетмен филму Мата Ривса.

- Пингвин апсолутно није био ничији омиљени негативац до филма. Осјећам као да је био невјероватан у “Бетмену”, а сада је добио и своју ТВ серију. Моја идеја о њему је попут неког лика, Скорсезија или Кополе, као зликовца у “Куму” или “Добрим момцима”. Не радимо Пингвина као глупог негативца. Он је прави шеф криминала, прљав, одвратан, зао, окрутан и конфликтан. Желио сам да буде као Сопрано са Пингвином - рекао је Кинг.

У издању “Чаробне књиге”, унутар једне књиге стиже прича “Пингвин: Небитан човек” у двије верзије, колорној и црно-бијелој, чиме је маестрални цртеж Стевана Субића заслужено дошао до изражаја у пуном сјају. 

Субић је након рада у Италији и Француској током 2022. на стриповима “Адам Вајлд”, “Конан” и “Тарзан” започео сарадњу са “ДЦ комиксом” на наслову “Загонетач: Година прва”, по сценарију холивудског глумца Пола Дејна, чиме осваја пажњу америчке стрип сцене. Након тога је добио понуду да ради са славним сценаристом Томом Кингом, на његовом мини-серијалу “Пингвин”, гдје је урадио двије свеске објављене у овом интегралу уз сјајне критике и одличне реакције читалаца.

Субић у својим интервјуима, није крио своје одушевљење приликом да се укључи у митологију Бетмена, једног од својих омиљених стрип јунака и то се одушевљење види у сваком кадру оба стрипа које је радио за “ДЦ комикс”. Требало би поменути да Субић тренутно за ДЦ ради сопствени серијал “Бетмен: Пун мјесец”, чија прва епизода премијерно излази 9. октобра у САД.

Серијал

Оригинално стрип серијал “Пингвин” је у САД изашао у 12 свезака које је Кинг радио са бразилским цртачем Рафалеом де Латором.

Серијал је излазио од 2023. до 2024. године, а Стеван Субић је добио прилику да ради двије свеске 6. и 7, као једини цртач са стране уз Де Латореа. Комплетан серијал је пропраћен одличним критикама, а додатну тежину и актуелност добија емитовањем серије “Пингвин” и новим Бетменовим филмом Мета Ривса који стиже сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана