Нови романи празник за читаоце

Александра Маџар
Нови романи празник за читаоце

Бањалука - Писци и издавачи на почетку сваке године најављују својим вјерним читаоцима нова издања у којима ће моћи уживати и тако настаје књижевни ланац нестрпљења у свијету писане ријечи.

Издавачи очекују нова дјела од књижевника, како би се што прије нашла на полицама књижара и библиотека, али и писци с поштовањем и знатижељом ишчекују књиге својих колега.

Књижевник и уредник издавачке куће "Архипелаг" из Београда Гојко Божовић истиче да на почетку године никада није сигуран шта ће од рукописа у настајању домаћих писаца бити завршено и објављено до краја године.

-  Читаоци наредних месеци могу да очекују нови роман Ласла Блашковића. Као издавача, али и као читаоца врло ме занима да ли ће до краја ове године свој нови роман завршити Владимир Тасић, који је пре неколико година за роман "Киша и хартија" добио НИН-ову награду за роман године - истакао је Божовић.

Потврдио је да је један роман већ завршен, а то је "Снежна краљица" Мајкла Канингема, који ће се пред америчким читаоцима појавити крајем маја или почетком јуна ове године.

-  "Архипелаг" ће "Снежну краљицу" са својим читаоцима поделити крајем ове године. На српском језику биће објављен и нови роман Давида Гросмана "Пад из времена" који већ има велики успех на немачком и енглеском говорном подручју - најавио је Божовић.

Своја очекивања открио је и афористичар Александар Чотрић који се нада да ће ове године бити објављена "Антологија српског афоризма" на којој је приређивач Александар Баљак радио пуних 25 година.

- У антологији ће се наћи најбољи афоризми који су изабрани из 1.300 књига, које су објављене на српском језику - у Србији, Републици Српској, Црној Гори и другим земљама. Баљак је радио врло студиозно, аналитично и истраживачки на приређивању антологије и, колико знам, руководио се искључиво естетским принципима - казао је Чотрић.

Објаснио је да би Баљаков избор требао да пружи цјеловит поглед на српску афористику, од прве књиге која је објављена прије 222 године, до данас.

- У 2014. години биће објављена "Антологија српског афоризма" у Шпанији, на баскијском језику, коју приређује Хасиер Агире, а у Чешкој ће изаћи избор који ће сачинити Бранка Кубеш. Посао на приређивању и преводу ових књига је већ завршен и очекује се да ускоро буде штампане и организоване промоције - рекао је Чотрић.

Проза о љубави

Опчињавајућа збирка прича "Дорћол" која преноси "добри дух" поменутог мјеста Светлане Велмар-Јанковић до краја марта објавиће издавачка кућа "Лагуна" из Београд. Необична аутобиографска проза о љубави двоје писаца које ни смрт није могла раставити "На обали Хазарског мора" коју је написала Јасмина Михајловић биће објављена такође у марту. Ту су још и дјела "Слепило" нобеловца Жозе Сарамага и "Америка" Франца Кафке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана