Нови пут причања крими-приче

Aгенције
Нови пут причања крими-приче

Милиони људи широм свијета постали су љубитељи онога што сада називају нордијским ноаром - детективским и крими-причама које се одвијају у Скандинавији, гдје је друго најважније питање послије оног које је то урадио зашто су тако успјешне.

Посљедња епизода данско-шведске крими-драме "Мост" протеклог викенда је у Британији привукла више од милион гледалаца, што је само још једна потврда за најновији успјех нордијских филмова, књига или серија у свијету.

Паралелно са финалом серије, током викенда је у Лондону организована конференција "Нордикана" која је окупила "све нордијске ствари" од глумаца до хране и само нагласила питање које је на свачијим уснама - зашто су толико популарни?

- Надам се да је то због квалитета и суштинских питања човјечанства која су актуелна у свим земљама - рекла је глумица Сидсе Бабет Кнудсен која игра Бригиту Ниборг, прву фиктивну премијерку Данске у политичкој драми "Борген". Живот је касније имитирао умјетност када је Хеле Торнинг Шмит постала прва премијерка Данске 2011. године.

Нордијски ноар има дужу предисторију. Можда најпознатији новији успјех је трилогија Стига Лашона "Миленијум" која је преточена у филмове - како шведске тако и америчке. Лашонови романи продати су у више од 60 милиона примјерака. Своју популарност доживјели су и у Србији, гдје их је превела "Чаробна књига".

Пив Брент, продуцент серије, "Убиство" истакао је да она отворила нови пут причања крими-приче.

- Једно убиство у 20 епизода - морали сте да одгледате све да бисте сазнали ко је то урадио. Истовремено, понудили смо дубоку причу о људима и судбинама у модерном друштву - рекао је он.

Објаснио је да постоји неколико тема које се константно провлаче кроз нордијски ноар, а једна од њих су снажни женски ликови који наглашавају једнакост полова. Ту је и неизбјежна зима.

- Наши пејзажи су мрачни, а то се одражава и у нашим сценаријима, режији, глуми, то је срж нордијског ноара - објаснио је сценариста "Боргена" Адам Прајс.

Он сматра да је је један од успјеха његове серије то што је телевизија "ДР" наручила више епизода тако да су сценаристи могли да развију комплексне приче које се дуже одвијају.

Прекретница

Серија "Убиство" гдје је Софи Грабол играла детективку Сару Лунг је прекретница за нордијске телевизијске драме. "Убиство" је продато у више од 135 земаља, укључујући и Србију, а у САД је направљен римејк. Џемпери које Лунг носи постали су модни хит.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана