Нови наслови хит на Гласовом сајму

Александра Маџар
Нови наслови хит на Гласовом сајму

Бањалука - Да је "Гласов" сајам књиге осамнаести пут зближио читаоце са књигом, чак и у времену када технологије, начин живота и недостатак новца ускраћују дружење са писаном ријечју, потврдили су књижевници и књижевни критичари из Републике Српске.

Истакли су да је ово јединствена прилика да се на једном мјесту окупе велика имена свјетске и домаће књижевности, те су, како су рекли, задовољни овогодишњом смотром писане ријечи.

- На Сајму се може наћи доста нових уздања, објављених у посљедњој години, а и цијене су повољне. Мислим да је код издавача потребно развити навику да доведу своје уреднике, људе који би анимирали књижевни живот на свом штанду, организовали више промоција и на један бољи начин представили своја нова издања - рекао је књижевник и предсједник жирија за додјелу сајамских награда Ранко Павловић.

Он је подсјетио да су остале још двије године до 20, јубиларног сајма, који би, како је истакао, морао да окупи још већи број издавача.

Слично мишљење има и књижевник Зоран Костић, који је на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево промовисао збирку поезије "Сто једанаест". Ријеч је о збирци у којој је Костић изабрао 111 пјесама које су већ објављиване и заступљене у антологијама.

 - Задовољан сам овогодишњим сајмом, који се још бори и опстаје у овој великој кризи читања књиге и издаваштва - нагласио је Костић.

Овај књижевник сматра да промовисање књига на сајму има своју драж, јер су на овогодишњој смотри писане ријечи посјетиоци застајали и са пажњом слушали док је он читао своје стихове.

 

Сајамске награде "Моштаница", "Липље", "Гомионица" и "Ступље", као и награда "Гутемберг", издавачима ће бити додијељене данас у 13 часова, у прес центру дворане "Борик". Жири, који ће одлучивати о наградама, ради у саставу: Ранко Павловић, Славица Васиљевић-Илић и Горан Милашин.

 

Још до понедјељка Бањалучани су у прилици да посјете "Гласов" Сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме, који се ове године одржава под мотом "Књига на дар". Цијена улазнице за посјету Сајму је, симболично, једна марка.

У оквиру пратећег програма вечерас у 18 часова посјетиоци ће имати прилику да присуствују промоцији романа "Обала" Живојина Ивковића, добитника прве награде на конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике из Источног Сарајева.

Дружење са Љиљаном Хабјановић-Ђуровић најављено је за сутра од 11 до 14 часова, на штанду издавачке куће "Глобосино" из Београда.

"Тито: Неиспричане приче"

Познати хрватски новинар Денис Куљиш и ријечки историчар умјетности који живи у Италији Вилијам Клингер промовисали су јуче на "Гласовом" сајму књигу "Тито: Неиспричане приче", која говори о историографском дјелу објављеном послије година истраживања и прикупљања материјала.

- Нисмо очекивали толико мистерија и преокрета. Сада нам се чини потпуно другачији. За мене је највеће сазнање шта је била Коминтерна. То је била једна озбиљна свјетска инфраструктура. Тито је био изузетан лик који је успио да дигне револуцију - рекао је Денис Куљиш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана