Његош прослављен снагом стихова

Александра Маџар
Његош прослављен снагом стихова

Бањалука - Снажни стихови одјекнули су као сјећање на језичко благо у оквиру програма "Песничка литургија за Петра II Петровића Његоша" који је одржан у Бањалуци у част 200. годишњице рођења овог великана.

Пјесничко вече одржано је на великој сцени Народног позоришта Републике Српске уз присуство поштовалаца лика и дјела јединственог српског ствараоца.

Дванаест српских пјесника као "дванаест апостола", глумац Небојша Кундачина који је оживио лик Његоша на сцени, глумица Маја Колунџија и гуслар Бошко Вујачић учинили су да пјесничка литургија буде посебна. О животу пјесника, владара и "човјечије громаде" кроз своје стихове говорили су српски пјесници, а публика је сваког наградила аплаузом поштовања.

- Његош је постао владика са 17 година, са онолико година са колико је Растко постао Сава. Најзначајнији је владика српске цркве. Из века у век Његош је растао, а данас је већи него што је икада био, као што ће у будућности бити већи него што је данас - истакао је академик и пјесник Матија Бећковић.

Подсјетио је на његову непревазиђену величину, јер је, како каже Бећковић, велику установу језика испразнио у свом дјелу. - И као што је свака песма паметнија од песника тако је Његошево дело дубље и од њега самога, а ми смо цео српски језик свели на стотинак речи, на неколико гримаса и гестова - рекао је Бећковић.

Више од шездесет минута сценом су владали пјесници поносни што славе пјесничку и духовну вриједност Петра II Петровића Његоша.

- Он је јединствен класик. То је такав велики песник, да чак и Матија Бећковић мора да каже: "Боже мили има ли већег чуда, но што пишу послије Његоша" - сматра пјесник Рајко Петров Ного.

Овај сценско-поетски програм прије Бањалуке одржан је у Београду и Новом Саду, а сваки пут окупља 12 пјесника.

- Ово је наша скромна служба у славу и част највећег песника српског језика. Не можемо нешто друго него овако да прислужимо са по једном пјесмом будући да се суздржавају они који би могли и требали да учине знатно више - рекао је пјесник Гојко Ђого.

Литургију у част Његошу организовали су Матица Српска, САНУ и АНУРС, а своје стихови су говорили и пјесници из Републике Српске.

Мјера културе

- Није лако одржати такву меру у српској култури какву је успоставио Његош, тако да су многи одустали од тога. То је знак њихове слабости - каже предсједник Матице Српске Драган Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана