Неро: И Тито је био мој обожавалац

Танјуг
Неро: И Тито је био мој обожавалац

Доајен италијанске и свјетске кинематографије Фанко Неро изјавио је данас у Београду да воли да помогне младим ауторима који су ентузијасти, те је тако прихватио улогу у филму српског редитеља Милана Тодоровића "Мамула".

Овај филм у жанру хорора, трилера и фантазије биће премијерно приказан 8. марта у "Сава центру" у програму "Фест представља".

Неро је на конференцији за новинаре испричао да је Тодоровића упознао на Гросман фестивалу (у Словенији) и да му се свидјела његова идеја.

"Послао ми је сценарио, мало смо га прилагодили и кренули у пројекат. Већ двадесетак година подржавам младе ауторе. Волим ентузијасте и волим високе људе, а Милан је испунио оба услова", приметио је уз осмијех Неро.

Он је додао да је битно и то што је његов други посао у животу, поред глуме - пецање, а лик на острву Мамула је стари рибар, само што не пеца рибе него сирене.

"Био сам радознао да видим какву ћу сирену упецати", рекао је глумац познат нашој јавности по учешћу у југословенским филмовима "Неретва" и "Бановић Страхиња".

"'Неретва' је била велика интернационална копродукција са фантастичном екипом - Орсоном Велсом, Јулом Бринером, Сергејем Бондарчуком... Био је то велики ратни спектакл, солидно урађен, али не, није има ошансе за Оскара".

"Знам да је Тито желио тај филм. Био је мој обожавалац, слао је авион по мене у Рим да ме доведе на Брионе, да ме фотографише. Мислио је да је сјајан фотограф, а није било баш тако, само му то нисам рекао", испричао је Неро.

Како је додао, имао је диван однос и са редитељем филма "Бановић Страхиња" Ватрославом Мимицом, мада су му са снимања остала сјећања на страшну хладноћу у Македонији.

Неро је истакао како је имао срећу да на почетку каријере упозна Орсона Велса који ми је рекао: "Или ћеш бити звијезда или глумац!"

"Изабрао сам ово друго. Звијезде, нарочито у Америци, сниме један до два филма годишње, увијек хероје, увијек са истим изразом. За мене је то монотона каријера. Прави глумац тумачи многе потпуно различите карактере. Ја сам једини на свијету који је играо ликове чак трдесетак различитих националности и то у филмовима апсолутно свих жанрова. За мене је то и част и задовољство", рекао је Неро.

Гошћа Феста је и једна од главних глумица у "Мамули" Натали Бурн, бивша балерина која је остварила више улога у акционим и фантази филмовима.

Бурн је рекла да је Тодоровића упознала на фестивалу у Кану, на свој рођендан, па су у лијепој атмосфери склопили договор и потписали га - на салвети. Она игра америчку туристкињу која са другарицом (Кристина Клебе) долази на љетовање у Црну Гору код пријатеља (Слободан Стефановић).

Након неколико дана уживања, дружина одлучи да посјети напуштено острво Мамула, иако су упозорени на чудна дешавања и легенде које круже о том мјесту. Сирену игра Зорана Костић Обрадовић, а у екипи су и Драган Мићановић, Миодраг Крстовић, Софија Рајовић, Јелена Ракочевић, Јанко Цекић, Мики Перић.

Тодоровић, који је дебитовао са акционим хорором "Зона мртвих", изјавио је да још од студија воли такве филмове и да је то у свијету најгледанији жанр.

Косценариста Бери Китинг изјавио је да су пошли од редитељеве основне приче, да је Неро мало дорадио свој лик и да је писање сценарија протекло глатко у тимском раду.

Филм је снимљен на енглеском језику, за само 16 дана, са скромним буџетом од 240.000 евра, али дјелује као инострана продукција, рекао је продуцент Марко Јоцић. Како је додао, прошлог мјесеца на маркету Берлинала прошли су и боље него што су очекивали и већ имају агента за свјетску продају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана