Некултура публике руши чари театра

Александра Маџар
Некултура публике руши чари театра

Бањалука - Појам позоришта, као културне институције, самим називом буди у људима осјећај поштовања према умјетности и стваралаштву које се рађа на сцени, па би било сасвим нормално да се поштује култура понашања у театру, на шта, понекад, публика заборави.

Оно што често ствара проблем у позориштима у Бањалуци је публика, која касни на представу и на тај начин ремети, како глумце и њихову концентрацију, тако и другу публику, која је приморана да се помјера, устаје.

У неугодну ситуацију доводе и запослене у позоришту, који имају не тако лијеп задатак да избалансирају између нервозе, нестрпљења и професионалног понашања.

- Неписано је правило да се публика из позоришта не враћа. Али како не вратити оне који касне и по двадесет минута или више? Врхунац кашњења публике доживио сам на недавном извођењу "Мале сирене" у Дјечијем позоришту Републике Српске, када је почетак представе помјерен за тридесет и пет минута - испричао је редитељ ове представе Александар Пејаковић.

У овом случају публика је имала резервисане карте, али се појављивала тек неколико минута прије заказаног почетка, а, како је рекао Пејаковић, због оваквог понашања највише су били оштећени гледаоци који су дошли на вријеме као и глумци, који су, као професионалци, били спремни за излазак на сцену.

- Публика би требало да разликује резервацију од купљене карте. Онај ко има купљену улазницу мора да уђе на вријеме, а не да кашњењем и упорним трагањем за сједиштем ремети остале гледаоце - сматра Пејаковић.

Да је позориште мјесто гдје не би требало да се осјете журба, нагли покрети, непријатност, потврдио је глумац и један од оснивача Градског позоришта "Јазавац" Дејан Зорић.

 - Свако ко касни мора знати да ће некоме у том тренутку то јако засметати. Глумци осјете, крајичком ока чак и виде, да неко улази послије пет минута и помјера људе да би сјео - казао је Зорић.

Свима који долазе у позориште Зорић је поручио да дођу 15 минута раније, оставе јакну, поздраве се са познаницима, прочитају кратак опис представе и уживају у магији на сцени.

И у Народном позоришту Републике Српске спорадично се дешава да публика долази баш пред почетак представе.

- Наша препорука је да се, нарочито у зимском периоду, долази пола часа прије извођења комада, због комфорности, остављања зимске гардеробе - нагласила је маркетинг организатор у Народном позоришту РС Јелена Трнинић-Милићевић.

Сматра да долазак у позориште треба да буде релаксирајући "излазак", те да журба и напетост само ремете уживање у представи.

У бањалучком Студентском позоришту недавно је уведено правило да закључавају врата када представа почне.

- То је у почетку изазивало негодовање појединаца, али се временом осјетило да публика долази на вријеме - казао је Пејаковић, који је у Студентском позоришту кућни редитељ.

Сматра да је Студентско позориште риједак театар којем је позоришна публика приоритет, чак и на премијери.

- Код нас се још није десило да позоришне карте шаљемо на адресе политичара за које знамо да не долазе у позориште, а да публика нема могућности да купи карту - казао је Пејаковић и додао да је њихово правило да сви позвани - новинари, позоришни радници, па и политичари, морају да дођу на благајну и узму своје карте, без обзира на то о коме је ријеч.

Некултура

Ријетко, али ипак се дешава, да се у тишини позоришне сале може чути шуштање кесица од грицкалица, мљацкање, дување балона од жвакаће гуме, звук мобилног телефона, "дивљачко" смијање и непотребни дијалози. Неким од ових ситуација присуствовао је и наш новинар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана