Награда Михиз драмском писцу Милану Марковићу

Aгенције
Награда Михиз драмском писцу Милану Марковићу

Нови Сад - Фонд "Борислав Михајловић Михиз" додијелио је драмском пицу из Београда Милану Марковићу награду "Михиз" за његов цјелокупан досадашњи књижевни опус, саопштено је из Фонда.

У образложењу награде наводи се да досадашњи опус Марковића представља неку врсту кратке историје преображаја и сазријевања најновије српске драме.

Одлуку о овогодишњем добитнику "Михиза" једногласно је донио жири у саставу Даринка Николић, позоришна критичарка, Ксенија Крнајски, редитељка и Светислав Јованов, театролог, који је и предсједник жирија.

Међу најзначајнија Марковићева драмска остварења убрајају се "Клупа", "Зелена кућа", "Добро јутро, гоподине Зеко", "Добар дечак", "Да нам живи, живи рад", као и "Чишћење идиота".

Награду "Михиз" за драмско стваралаштво, која носи име чувеног књижевника и културног посленика Борислава Михајловића Михиза, од 2005. године додјељују истоимени Фонд и Српска читаоница Ириг.

Покровитељ вриједне књижевне награде за драмско стваралаштво је Влада Војводине.

Борислав Михајловић-Михиз /1922—1997/ био је књижевник, критичар, слободни умјетник, филмски умјетник, издавач, управник Библиотеке Матице српске, као и новинар.

Михиз се сматра за једну од најупечатљивијих фигура југословенске и српске културне сцене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана