Музеј Козаре изложбама слави 60. рођендан

Снежана Тасић
Музеј Козаре изложбама слави 60. рођендан

Приједор - Музеј Козаре у Приједору обиљежиће јубилеј - 60 година постојања, а централни догађај прославе биће велика изложба у мају.

- Јубилејске свечаности већ су почеле изложбама "Све наше светосавске забаве" и избором из ликовне колоније "Сретен Стојановић", која је гостовала у Добоју, а сада иде у Србац - каже директор Музеја Козаре Миленко Радивојац.

Најавио је да ће у петак у музеју бити отворена изложба организована у сарадњи са Спомен-подручјем "Градина".

Радивојац подсјећа да су прве иницијативе за отварање музеја у Приједору покренуте 1952. године, мада постоје трагови да је још 1897. године постојала једна музејска збирка.

- У документарно-историјским записима друштва "Вила" забиљежено је да је тада постојала и читаоница. Прва изложба која је организована у Приједору била је у вези са етнолошким предметима. Нешто касније, 1953. године, музеју је званично додијељена једна просторија - казао је Радивојац.

Музеј је до сада мијењао седам простора. Претпосљедња локација до 1984. године била је објекат познат као Капетанов конак, најстарији објекат у Приједору. Просторије су биле влажне и неусловне, па је 1983. године тадашњи Извршни одбор општине донио одлуку да у трајно власништво буде додијељен објекат Комуналне школе, гдје се и сада налази музеј.

- Приликом усељења направљене су двије изложбе - једна је била изложба Сретена Стојановића и то је било прво његово представљање у родном граду, јер је био један од најзначајнијих умјетничких имена са ових простора, академик и зачетник модерне југословенске скулптуре - каже Радивојац.

Друга је била ретроспективна изложба Драгутина Митриновића, приједорског сликара који је био краковски и париски ђак.

Радивојац истиче да је Музеј Козаре у шест деценија постојања потпуно оправдао своје мјесто на културном небу Приједора, поготово од 1993. године, јер је у том периоду организовано око 150 тематских изложби.

Умјетничка збирка

- Имамо једну од најреспектабилнијих умјетничких збирки у Републици Српској са више од 700 радова. Оно што јој даје посебну вриједност су радови првих школованих бх. сликара Пере Поповића и Тодора Швракића - казао је Миленко Радивојац.

У збирци су и радови Сретена Стојановића, Радована Крагуља, легати Бранка Миљуша, Здравка Мандића, Милића од Мачве и многих других аутора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана