МСУ РС: Из/Узетности за јубилеј

Алекдандра Маџар
МСУ РС: Из/Узетности за јубилеј

Бањалука - Изложбом "Из/Узетности - Савремене визуре културне баштине/Нове смјернице будуће сталне поставке" Музеј савремене умјетности Републике Српске у четвртак у 19 часова обиљежиће велики дан - десет година постојања.

Подсјећајући на велике умјетничке догађаје који су уткани у зидове јединог музеја савремене умјетности у БиХ, носећи имена највећих стваралаца различитих епоха, директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић на јучерашњој прес-конференцији није крила понос због заједничког успјеха креативног тима ове институције.

Умјетничка галерија у Бањалуци основана је 1971, а 10. марта 2004. године преименована је одлуком Владе Републике Српске у Музеј савремене умјетности РС.

- У Бањалуку ће у четвртак допутовати директор Музеја сувремене умјетности из Загреба Сњежана Пинтарић, директор Музеја савремене уметности из Београда Владислав Шћепановић, као и директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић, а то је само доказ колико је наш квалитет препознат и колико се врата отвара потенцијалима наших умјетника - нагласила је она.

Указала је и на чињеницу да у депоима музеја чувају дјела домаћих и свјетских умјетника.

- За десет година рада постали смо препознатљиви, о чему свједоче бројни позиви за излагања - рекла је Лабовић-Маринковић.

Каже да изложба "Из/Узетности..." представља извор откупљених и поклоњених дјела у периоду од 2004. до 2014. године који су постали трајно власништво музеја, али и окосница будуће сталне поставке.

Кустос изложбе у којој ће посјетиоци имати прилику да уживају два мјесеца је музејски савјетник др Сарита Вујковић.

- Изложбом "Из/Узетности..." Музеј савремене умјетности РС жели да отвори неколико смјерница за дијалог који упућује на потребе откупа музејских институција - казала је Вујовићева.

Поред фокуса на малобројне откупе и поклоне у посљедњих десет година, како каже Вујовићева, поставка има за циљ представљање ширег погледа на умјетничке токове деведесетих и период послије 2000. године, у коме је основана нова умјетничка сцена ових простора.

- Поставка обухвата дјела 32 умјетника различитих генерација, медијских опредјељења и линија које слиједе кроз умјетност - додала је Вујковићева.

На отварању изложбе јавност ће имати прилику да се упозна са умјетницом из Хрватске Катом Мијатовић, која је прошле године представљала ову државу на Венецијанском бијеналу, као и са мултимедијалним умјетником Владимиром Перићем, једним од представника Србије на смотри у Венецији.

"Врт уживања"

- Још једна лијепа вијест је стигла од директора Радио-телевизије Републике Српске Рајка Радовановића, који је упутио одговор нашој кући да ће репортажа новинара Ернеста Завиле о Павиљону БиХ у Венецији и изложби "Врт уживања" Младена Миљановића ускоро бити преведена не енглески језик. Миљановићева изложба, која ће у септембру бити отворена у Великој Британији, представиће и продукцију РТРС-а - каже Љиљана Лабовић-Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана