Мостар: Отворена изложба Млада Босна и Сарајевски атентат

СРНА
Мостар: Отворена изложба Млада Босна и Сарајевски атентат

Мостар - У Владичанском двору у Мостару данас је отворена изложба архивске грађе "Млада Босна и Сарајевски атентат", коју је поводом обиљежавања 100 година од избијања Првог свјетског рата приредио Архив Републике Српске у сарадњи са мостарским одбором СПКД "Просвјета".

Изложбу је отворио мостарски парох Радивоје Круљ, који је том приликом нагласио да је јако важно да се кроз чињенице сагледа период пред избијање Првог свјетског рата, Сарајевски атентат, те страдања која су се догодила у Првом свјетском рату, као и активности "Младе Босне", како би се дошло до истине.

"Ова изложба има велико значење због тога што се желе искривити историјске чињенице и улога жМладе Боснеж, Гаврила Принципа и српског народа", рекао је Круљ.

Он је истакао да је сваки рат велико зло и изразио наду да ће ова изложба, као и отварања Андрићграда поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, допринијети помирењу међу људима.

Директор Архива Републике Српске Душан Поповић рекао је да атентат на Франца Фердинанда 100 година заокупља пажњу јавности, те да је Архив поводом 100 година од Великог рата уз сагласност Главног организационог одбора манифестације организовао изложбу архивске грађе.

"Некима су ови документи трн у оку, али ми желимо да свијету покажемо истину о атентату", нагласио је Поповић.

Помоћник директора Архива Српске Бојан Стојнић, који је аутор изложбе, рекао је да је Сарајевски атентат био велики догађај и повод Великом рату, али не и узрок рата како то неки желе да прикажу.

Стојнић је говорио о организацији "Млада Босна" и историјским чињеницама у вези са њеним дјеловањем.

Он је, измеђи осталог, рекао да су се четири генерације на овим просторима за вријеме Аустро-Угарске бориле за слободу, те да Младобосанци нису били спремни за договор са окупаторима.

Према његовим ријечима, они нису видјели рјешење југословенског и српског питања у оквиру Аустро-Угарске.

Предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" у Мостару Бранислав Рајковић рекао је да је велика част мостарској "Просвјети" што је домаћин овакве изложбе.

Изложба је подијељена на поглавља која се односе на "Младу Босну", завјеренике и извршиоце Сарајевског атентата, сам атентат, јулску кризу и страдање Срба у БиХ, а направљена је на 50 паноа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана