Милош Пушић: Одумирање говори све језике

Александра Маџар
Милош Пушић: Одумирање говори све језике

Нови Сад - Увек ми је занимљиво да чујем како људи из других култура и са различитих језичких подручја разумеју причу која је у основи српска.

Испричао је ово за "Глас Српске" редитељ Милош Пушић, којем је чувени руски редитељ Владимир Меншов потврдио да српске приче јако добро разумију у свијету и његов филм "Одумирање" овјенчао главном наградом на Филмском фестивалу у Египту.

Пушићев филм награђен је златном статуом "Дјед", што је један од најстаријих симбола египатске митологије и алудира на стабилност.

Руски редитељ, добитник "Оскара" за филм "Москва сузама не вјерује", Владимир Меншов, истакао је да признање српском филму додјељује за "брилијантну фотографију" и "способност да изрази унутрашњи људски конфликт човјека у потрази за својим сном".

- Много ми је драго због награде. То је квалитетан фестивал са сјајним жиријем. Поносан сам кад неко погледа мој филм, препозна у њему нешто занимљиво, па га и награди, као што је то учинио чувени велики Владимир Меншов - истакао је Пушић.

Филм "Одумирање", који је публика у Бањалуци имала прилику да погледа у децембру прошле године, тренутно се приказује у биоскопима Швајцарске, а ускоро би требало да се нађе на великом платну у Њемачкој, Белгији и Шведској.

- На фестивалу у Египту срели смо се са италијанским и грчким дистрибутерима који су заинтересовани за "Одумирање". Филм је почео самостално да живи и има богат фестивалски и биоскопски живот - казао је Пушић.

Радња филма прати Јанка који се послије неколико мучних година живота у Београду враћа у своје забачено, планинско село са намјером да прода земљу и оде у Швајцарску, вјерујући да ће се тако ријешити невоља и коначно изборити за своје мјесто под сунцем.

Кроз ову трауматичну причу Пушић је показао колико туге и горчине остаје у срцу када се гасе и "одумиру" оне исконске животне вриједности.

- Мислим да све функционише на универзалном нивоу и да се људи врло лако поистовете са овом причом, посебно сиромашне земље, које ја називам земљама трећег света. Оне покушавају да обезбеде себи бољи живот, стабилност, а то је потпуно исто и у Египту, Грчкој , Бугарској, Србији... - сматра Пушић.

Нова прича

- Са Душаном Спасојевићем, који је сценариста "Одумирања" и Иваном Кнежевићем, монтажером мојих филмова, написао сам  нови сценарио који се зове "Хероји радничке класе". С њим смо већ прошле године прошли на берлинском фестивалу у програму за развој сценарија. Предали смо захтеве институцијама које могу да нам помогну и надамо се да ће нас подржати да снимимо филм. То је једна потпуно другачија прича, али и даље се бави жељама и сновима малих људи - открио је Милош Пушић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана