Миљана Брезичанин: Музика као игра

Александра Маџар
Миљана Брезичанин: Музика као игра

Бањалука - Веома сам поносна на представу "Мала сирена", која је у мени, поред предивног искуства, пробудила и велику страст према глуми и самој позорници. Надам се да сам и ја мало допринела њеном успеху, што сваки пут буди већу одговорност на сцени.

Испричала је ово за "Глас Српске" млада и талентована оперска пјевачица Миљана Брезичанин раскошног гласа, која је освојила срца малишана оживљавајући лик сирене Аријел на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Снагу и емоцију коју доноси кроз глас публика у Бањалуци има прилику да чује често. Брезичанинова наступа на концертима Бањалучке филхармоније, Српског пјевачког друштва "Јединство", "Данима Владе Милошевића", Светосавској академији, "Ноћи музеја".

- Сваки концерт или пројекат који припремам најдражи ми је у том тренутку док радим. Недавно је то била турнеја по Војводини и РС са оркестром Бањалучке филхармоније и симфонијским оркестром Српског народног позоришта из Новог Сада "Мостови музике", а после тога концерт са симфонијским оркестром Академије умјетности "Бисери музичко-сценске ризнице" - казала је она.

Као солиста је наступала на бројним фестивалима и манифестацијама, али посебно мјесто у њеном сјећању заузима концерт - извођење ораторијума "Пасија по Матеју".

- Имала сам част да учествујем и у ораторијуму "Голгота јасеновачка". Сарадња са диригентима као што су Огњен Бомоштар, Микица Јевтић, Ванеса Кременовић, Немања Савић и Небојша Цвијановић за мене увек представља велико задовољство - додала је она.

Свјесна да се знање и искуство стиче учећи и од других, казала је да воли да сарађује са колегама, али и да своје знање несебично дијели. Посебно задовољство овој младој умјетници причињава рад са дјецом.

- Радим као професор певања у музичкој школи "Опус". Такође, са колегиницом Аном Симанић водим музичку играоницу едукативног и забавног карактера у просторијама Светосавског културног клуба у Бањалуци и у Основној школи "Јован Дучић" у Куљанима - додала је Брезичанинова.

Кроз пјесме и музичке игре дјеци пружају могућност да развијају љубав према умјетности. Идеја за отварање играонице дошла је спонтано, када су се оперске пјевачице присјећале дјетињства и првих корака на путу према умјетности.

- Иако је музика моја професија, она за мене представља игру и чини ме оним што јесам. Волела бих да сам имала прилику да се још у раном детињству упознам са свим музичким инструментима, појмовима и песмицама. Имала сам велику подршку својих професора, а сада сам у прилици да некоме исто то пружим - нагласила је она.

Нова улога

- Тренутно спремам нову улогу и пишем мастер рад, који ћу, надам се, успети и да одбраним у следећем року. Трудим се да се одазовем на свако културно-уметничко дешавање на које будем позвана. Спремам концерт и са симфонијским оркестром из Сарајева, који ће бити докторски рад композитора Д. Ђукића, а што се тиче нових пројеката, нестрпљива сам и отворена за сарадњу - рекла је Миљана Брезичанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана