Михољско љето идеално за Монику

Ратомир Мијановић
Михољско љето идеално за Монику

Љубушки - Екипа филма "На млијечном путу" Емира Кустурице до краја септембра ће снимати на локацијама у западној Херцеговини и Хутовом блату, а послије тога преселиће се прво на планину Лебршник изнад Гацка, а затим у Требиње.

Филмски сет на требињском Клобуку и у селу Увјећа, такође поред Требиња, спреман је, а ту су већ снимљене неке од сцена. Кустурица, који у филму тумачи и главну улогу, предано ради у дуету са шармантном италијанском глумицом Моником Белучи, која је јунакиња филма.

Према ријечима асистента режије Слободана Дедејића, цијела филмска екипа ради веома напорним темпом.

- Не могу да кажем хоће ли бити неке паузе у раду. Михољско лето у Херцеговини нам у овом тренутку и те како иде наруку. Користимо сваки тренутак ведрог дана и сунца да снимамо и радимо. Дај Боже да буде још овако лепог времена. Киша нас је мало успорила прошле седмице - каже Дедејић.

Подсјећа да ће се екипи, по завршетку снимања на Лебршнику, придружити и београдска глумица Слобода Мићаловић која је тумач једне од главних улога. Лијепа глумица је недавно рекла да јој се остварила велика жеља да игра у новом филму Емира Кустурице.

Екипу филма "На млијечном путу" сви ресурси у близини средњовјековног града Клобук већ спремно чекају. Радници окупљени на изградњи малог филмског града обавили су свој посао.

На имању у непосредној близини високих стијена Клобука радници су већ створили све што је неопходно за снимање највећег дијела сцена. У подножју брежуљка покривеног боровом шумом зида се улаз у жељезнички тунел. Направљена је кућа за жељезничку станицу, бунар, штала, која ће за потребе филма изгорјети. Ту су и дијелови жељезничке пруге која ће ускоро бити постављена, као и камени блокови који означавају пут.

Мјештани Клобука кажу да са задовољством очекују долазак комплетне екипе.

- Мислимо да ће овдје цијела екипа имати све неопходне услове за рад. Нема великог саобраћаја, једино ће имати на овим брежуљцима доста знатижељника који ће жељети да виде Монику Белучи али и Слободу Мићаловић, која је улогом у "Рањеном орлу" много афирмисала Требиње - кажу мјештани Клобука.

 

Бисер у камену

Дио филма биће у другој половини октобра сниман у селу Увјећа - бисеру у камену, смјештеном 11 километара југоисточно од Требиња, уз саму границу између БиХ и Хрватске. Долазак у овај крај, далеко од главних путева, у ствари, представља повратак у прошлост. Због чињенице да село још нема асфалтни пут и да је струја стигла тек прије неколико година, настањене су само двије куће. У потпуности је очуван амбијентални изглед села са каменим кућама грађеним на традиционалан начин прије стотину и више година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана