Матија Бећковић: Књига нема алтернативу

Танјуг
Матија Бећковић: Књига нема алтернативу

Академик Матија Бећковић данас је право по доласку на Сајам књига отишао до штанда "Штампара Макарија", на коме је изложено 12 томова његових сабраних дијела.

У сваком од томова има по неколико нових пјесама које је према концепту распоредио по већ од раније познатим збиркама.

Цитирајући Умберта Ека, да се "нећете лако ратосиљати књиге", Бећковић рекао Танјугу да би се ове Екове ријечи могле ставити на главни улаз Београдског сајма књига.

"Поред свакодневних саопштења да је са књигом готово, књига је све више, читаоци су све жељнији књига што им се више нуди нешто друго", примјетио је најпопуларнији српски пјесник родом из Црне Горе.

"Изгледа да постоји нешто код људи што се не може задовољити ничим осим књигом", наставио је он и поручио да "књига нема алтернативе, а имају је и Европа и сви остали континенти".

Замољен да за Танјуг каже може ли да наведе наслов који има намјеру да купи, Бећковић је одговорио да је сајам за њега прави рудник у коме тражи неке драгоцене књиге о којима нико не пише и нигдје се не спомињу.

Иначе, Бећковић је изразио задовољство што је "Штампар Макарије" објавио и изложио сабрана дјела Иве Андрића, Милоша Црњанског и Његоша, као и ново издање књиге Емира Кустурице "Смрт је непровјерена гласина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана