Маркетинг трикови пут до публике

Александра Маџар
Маркетинг трикови пут до публике

Бањалука - Да се маркетинг у култури подразумијева те да за различите умјетничке стилове институције и појединци раде на посебним стратегијама како би плод њиховог стваралаштва приближили јавности, потврдили су радници у култури.

Сјајан примјер комуникације са најмлађом публиком показали су у бањалучком Градском позоришту "Јазавац" радећи на представи "Црвенкапа" чија је оригинална музика постала веома популарна међу малишанима. Музика се појавила на друштвеним мрежама најављујући премијеру, па су родитељи имали прилику да пуштају синглове својој дјеци.

- То је саставни дио рада на представи.  Компакт диск са музиком из представе "Црвенкапа" постао је веома слушан и срећни смо што малишани пјевуше пјесме заједно са глумцима  - казали су из "Јазавца".

Истакли су да се у већим позориштима такве ствари подразумијевају те да се они труде да иду путем на којем су своје успјехе градиле велике институције културе.

У Народном позоришту Републике Српске због малог буџета за промоцију њиховог стваралачког рада који подразумијева штампање плаката, афиша, репертоара и снимања ТВ спотова и радио џинглова користе стратегију сарадње са медијским кућама.

- Ова сарадња подразумијева уступање медијског простора у замјену за услуге које позориште може да обезбиједи, улазнице за представе, бесплатно уступање сале - објаснио је директор општег сектора у Народном позоришту РС Милан Лепер.

Каже да се боре на различите начине како би дошли до публике.

- Користимо и интернет платформу за оглашавање, обавјештавање и промоција рада позоришта се одвија путем сајта позоришта и највише преко друштвених мрежа. Сљедећи корак у овој области биће увођење онлајн резервација и продаја карата - казао је Лепер.

Промоцију путем нових технологија подржава и књижевник из Ниша Бранислав Јанковић, чију је књигу "Сузе Светог Николе" издавачка кућа "Лагуна" промовисала тако што је снимила промотивни спот за књигу и поставила га на "Јутјуб".

- Поборник сам свих технологија, вештина, чаролија, мантри и молитви које ће књигу приближити људима. Није битан начин, битно је да се чита - каже Јанковић.

Дирекција београдског филмског фестивала ФЕСТ који се ове године одржава 42. пут направила је одличан потез у комуникацији са гледаоцима тако што је увела мобилну апликацију која ће олакшати сналажење у бројним програмима и вијестима које ће пратити фестивал.

Циљне групе

- Врло је важно да се одреде циљне групе којима се обраћамо, а то су у нашем случају дјеца, односно њихови родитељи. Радио џинглови, ТВ спотови и обраћање путем интернета су дио свакодневице. Има ту и традиционалних обавјештавања путем плаката, који су сада више неки крем, а не стварна потреба давања информација - сматра организатор у Дјечијем позоришту Републике Српске Драшка Деспенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана