Љиљана Хабјановић-Ђуровић - Нови роман стиже сљедеће године

Александра Глишић
Љиљана Хабјановић-Ђуровић - Нови роман стиже сљедеће године

Најзначајнија ми је подршка читалаца, јер ја искрено верујем да и писци и књиге постоје само ради читалаца. Такође верујем да ништа што је човеку дато, није му дато због њега самог, већ да би поделио са другима.

Рекла је ово за "Глас Српске" књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић, која ове године обиљежава 25 година књижевног рада.

Иза себе има бројне успјехе и награде које је добила за своје романе, а присјетила се почетака књижевне каријере и година када је написала први роман "Јавна птица".

- У време када сам маштала да једнога дана постанем писац, то је подразумевало да будем читан аутор, онај чије све књиге читаоци воле. Писац попут Бранка Ћопића, Моме Капора, Десанке Максимовић, Добрице Ћосића. Милостиви Господ испунио ми је овај сан - каже Хабјановић-Ђуровић.

Књижевница која има бројну читалачку публику пише нову књигу.

- Кажу да човек снује, а Бог одлучује. Стога ћу рећи да ће, како ми се сада чини, нови роман бити објављен кроз годину дана - најавила је Хабјановић-Ђуровић.

Истиче да је за њу списатељски позив диван у свим етапама рада.

- Мада на другачије начине, подједнако су лепи и трен првог надахнућа, када писац бива упознат са темом која му је намењена, и сам ток писања, када прича одједном почне сама да се дешава, а ликови да се "отимају" писцу и оживотворују се - испричала је књижевница, додајући да је "незабораван час када испише последњу реч" књиге коју ствара.

Ништа мање је не радује ни излазак дјела из штампе, када "књига започиње свој живот, иде испред писца и препуштена је суду читалаца, а писца обузима стрепња да ли је испунио њихова очекивања и нада да јесте". 

- Онда следе часови највеће радости - сусрети са читаоцима и њихове похвале, али некако у исто време долази и нови трен надахнућа, нова тема, почетак новог стваралачког круга - казала је Хабјановић-Ђуровић.

Осврнула се и на "Гласов" сајам књиге у Бањалуци, чији је гост већ неколико година заредом, гдје разговара са читаоцима и потписује им своја дјела.

- У Београд понесем веома лепе, узбудљиве, понекад и дирљиве успомене на те сусрете. Бањалучки сајам је и у мом срцу, а и по значају за издаваче, одмах иза Београдског. Сајмови су за мене велики празници. Места сусретања књига и читалаца. Али и места где се јасно види да људи још воле књигу, и да та љубав не пролази, упркос блештавој заводљивости разноразних  испразних забава - рекла је Хабјановић-Ђуровић.

Најдража књига

- Више пута сам рекла да је књига која надвисује не само моју књижевну каријеру већ и читав мој живот роман "Петкана". Зато што је то прва књига из мог духовног циклуса. Зато што сам, док сам је писала, донела неке важне одлуке и дала неке завете. И зато што ме је рад на овој књизи мењао. Научила сам да више волим и да боље разумем друге људе. Постала сам бољи човек - каже Љиљана Хабјановић-Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана