Лира освјежена новим гласовима

Милан Вујић
Лира освјежена новим гласовима

Градишка - Градски дјевојачки хор "Лира" из Градишке ушао је у 17. сезону постојања, а истичу да је претходна била јако успјешна и обиљежена бројним концертима.

Осим наступа током године, "Лира" је постала препознатљива и по традиционалном концерту који се сваке године одржава у децембру, са новом темом и познатим гостима из свијета музике.

- Имали смо четири самостална концерта различите тематике у Дарувару и Пакрацу и један поводом 10-годишњице њиховог постојања. Наступили смо на Светосавској академији у Пакрацу, у организацији Српског националног вијећа у Пакрацу и Дарувару, а тада сам добила награду за изузетан допринос на пољу културе - подсјетила је диригент хора "Лира" Свјетлана Паунеску.

Каже да су крајем децембра прошле године почели сарадњу са Руским друштвом "Калинка" из Чаковца, а у Културном центру Градишка одржан је и заједнички концерт под називом "Подмосковско вече".

- Публика је могла да ужива у различитим музичким жанровима, а тема концерта била је Русија. На репертоару су се нашле разне композиције, од духовне музике преко романси до ромске музике - рекла је Паунеску.

Додаје да хор има тридесетак чланова, а ове године је дошло до смјене генерација. Многе младе дјевојке из Градишке желе да постану чланови "Лире", а када то успију, са задовољством наступају. Њихове гласове градишка публика чула је на бројним градским манифестацијама.   

- Надам се да ћемо наставити сарадњу са "Калинком" и другим хоровима из региона. Жао ми је што немамо новца да идемо на музичка такмичења јер то је изазов за сваки хор. "Лира" пјева све музичке жанрове, а сарађивали смо са познатим музичарима као што су браћа Теофиловић, Божидар Милошевић, Дејан Хераковић, Радмила Смиљанић - наглашава Паунеску.

Рад

У хору "Лира" кажу да, без обзира на недостатак новца, настављају да вриједно раде очекујући нове наступе. Истичу да пјесмом оплемењују душу и да се воде изреком: "И када је најтеже, пјевај!"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана