Лаушевић је једва имао снаге да исприча причу о себи

Блиц
Лаушевић је једва имао снаге да исприча причу о себи

Жарко је постао опрезан, толико да се стално осврће око себе. Тако сам га доживео кад сам му уручио пасош, који му је вратио изгубљени идентитет - испричао је Ивица Дачич у филму „Лауш".

Редитељка и сценаристкиња Бранка Бешевић Гајић окупила је пријатеље Жарка Лаушевића да испричају своје виђење трагедије из 1993, када је у кафићу у Подгорици, штитећи брата и себе, глумац усмртио два младића, а једног ранио.  

- Кад сам Жарка први пут после његовог одласка са ових простора видео 2008. године у хотелу у Њујорку, сазнао сам бизарну ствар - да је он човек без идентитета, да нема ниједан валидан документ - испричао је Драган Бјелогрлић у филму, откривши тиме да је иницирао поступак издавања докумената Жарку. 

На његове ријечи у филму који ће премијеру имати у суботу надовезао се премијер Србије, описујући како је предао српски пасош чувеном глумцу, док је редитељка рекла да је Жарка годинама убјеђивала да направе причу.  

- Филм је документ једног времена и опомена свима нама, никако хвалоспев о њему. Жарко нипошто није желео филм о себи и покушавао је дуго да ме убеди да то не радим. Али кад је схватио да радим двострану причу, није се више противио и дозволио ми је да користим његове књиге и нарације. Једва је смогао снаге да испричамо ову причу - каже Бранка, у чијем је документарцу наратор у филму Бојан Кривокапић, док Жарка у играним сценама тумачи његов колега са класе Андреја Маричић који је и монтажер.  

Ријечи Бранислава Лечића, Ирфана Менсура, Слободана Ћустића, Љиљане Благојевић, Славка Штимца и других Лаушевићевих колега, али и уз наводе адвоката страдалих, освијетлиле су несрећни случај и године „у којима је готово нужно било поседовати пиштољ". Они откривају да је пред несрећу Жарко добијао пријетње смрћу због учешћа у забрањеном комаду о Светом Сави али кажу и да су срећни што су коначно испричали праву верзију догађаја. У неку руку, актери филма од јавности траже опрост за глумца, који према њиховим ријечима не планира повратак у Србију и Црну Гору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана