Кустендорф: Златно Јаје филму Поставка

Александра Рајковић, Срна
Кустендорф: Златно Јаје филму Поставка

Мокра Гора - У Дрвенграду на Мокрој Гори, додјелом награда, свечано је затворен Међународни филмско-музички фестивал "Кустендорф".

Одлуком жирија награду "Златно јаје" добио је Андреј Коленциков из Словачке за филм "Поставка", "Сребрно јаје" припало је Јулију Колбергеру из Пољске за "Ускршње мрвице", а "Бронзано јаје" додијељено је Луки Попадићу из Србије за филм "Момци и удице".

Награду за најбољу камеру "Винко Филач" добио је Бартош Свињарски из "Арена филма".

Фестивал "Кустендорф", чији је оснивач и директор редитељ Емир Кустурица, свечано је синоћ затворио министар културе и информисања Србије Иван Тасовац.

Тасовац је рекао да се у градовима по Србији биоскопи затварају, па ће се доћи у ситуацију да се "представе и окупљања народа дешавају у шуми код заветног дрвета, као у турско доба док није било цркава".

"Не могу да претпоставим како је на вас утицало гледање оволико филмова у оволикој концентрацији и на једном оваквом месту", рекао је Тасовац, затварајући фестивал.

Кустурица је рекао да је неко други био на мјесту Тасовца овог фестивала на Мећавнику не би ни било, објаснивши да је у једном тренутку одржавање ове културне манифестације било доводено у питање.

Он је изразио наду да ће ова манифестација, створена прије седам година, наставити да се одржава независно од политичких партија.

Предсједник жирија, француска глумица аргентинског поријекла Беренис Бежо обратила се гостима и учесницима Фестивала у шаљивом тону, похваливши прво организаторе, затим конобаре, куваре и све оне који стоје иза кулиса овакве манифестације.

"Не могу да се начудим да Кустурица овако изгледа послије толико ноћи неспавања, попијеног пића, пјесме и игре и да све још држи под контролом", рекла је Бежо.

Заз зачинила "Кустендорф"

Посљедњи дан филмског и музичког фестивала "Кустендорф" обиљежили су јутарња пројекција филма "И коње убијају, зар не?" редитеља Сиднија Полака, а послије тога предавање професора Емира Кустурице.

Славна француска пјевачица Изабел Жофруа, познатија под именом Заз, одржала је концерт на "Кустендорфу" и тако званично затворила овогодишњи фестивал.

Пажњу јавности Полак је привукао филмом "И коње убијају, зар не?", који тематизује мамутски плесни маратон у вријеме Велике депресије. Филм је номинован за награде америчке филмске академије у девет категорија.

Полак је био амерички филмски режисер, глумац и продуцент. У Холивуд је отишао да би радио као инструктор сценског говора, играо је неколико мањих улога на телевизији и филму, а Барт Ланкастер га је охрабрио да постане режисер. Режирао је више од двадесет цјеловечерњих филмова.

Послије пројекције и предавања у оквиру програма "Нови талас" приказан је документарни филм Соње Благојевић "Косма".

"Косма" је жива фреска судара лирског са епским и драматичним, обојена јединственом мјешавином суморног сивила и горућим бојама призора задивљујуће љепоте.

Одушевљење на Мокрој Гори изазвао је концерт француске пјевачице и кантауторке Заз, која је публику широм свијета освојила хит синглом "Je veux", који је обиљежио 2010. годину.

Посљедња пројекција на овогодишњем фестивалу одржана јуче у 17 часова, у оквиру програма "Савремене тенденције", а ријеч је о филму "Мајор" редитеља Јурија Бикова.

Млади руски редитељ, сценариста и глумац у филму "Мајор" направио је озбиљну драму, за коју је осим главне улоге и монтаже, сам компоновао и музику. Филм је проглашен за најбољи на фестивалу у Шангају, а приказан је и на Канском фестивалу у престижном програму "Недјеља међународне критике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана