Кустендорф: Филм ујединио свјетске умјетнике

Александра Маџар
Кустендорф: Филм ујединио свјетске умјетнике

Мокра Гора - Премијера домаћег филма "Мали Будо" редитеља Данила Бећковића обиљежила је пети дан фестивала "Кустендорф".

Сценарио за овај филм, који је публици на Мокрој гори приказан јуче, Бећковић је написао заједно са Димитријем Војновом, а насловна улога повјерена је младом глумцу Петру Стругару, који се прославио улогом Моше Марјановића у "Монтевидеу". Радња прати причу о Малом Буди који се сели у Београд. Он је си­н подгоричког хирурга који није баш на добром гласу. Очеве пријатељско-рођачке везе убациће га у ковитлац црнохуморних дешавања која на духовит начин дочаравају први сусрет једног осамнаестогодишњака са престоницом. У глумачком ансамблу су Сергеј Трифуновић, Петар Божовић, Тихомир Станић, Андрија Милошевић, Милорад Капор и други.

Осим ове премијере, још један креативан дан на фестивалу употпунио је и италијански редитељ Паоло Серантино, који је одржао радионицу учесницима. Иако се ближи крај овог важног културног догађаја, који је окупио холивудске звијезде, одушевљење гостију и учесника је на завидном нивоу.

Домаћин Емир Кустурица искористио је прилику да своје госте одведе у обилазак Андрићграда. Славни мексички режисер Гиљермо Аријага рекао је да му је изузетна част што га је Кустурица позвао на "Кустендорф".

Говорећи о импресијама из Андрићграда, Аријага је истакао да овај град од камена и визуелно и својим духом уједињује и различите конфесије и културе.

- До прије неколико година били смо забринути шта се на овим просторима захваћеним ратом дешава. Оно што видим у Дрвенграду и Андрићграду је покушај пацификације и помирења, што ме изузетно радује - додао је Аријага.

Млади филмски аутори, чији филмови учествују у такмичарском дијелу програма, у пратњи домаћина Емира Кустурице такође су посјетили Андрићград и возили се бродом "Лотика" испод лукова ћуприје на Дрини.

Награде

Свечана церемонија затварања фестивала, када ће се најбољима додијелити награде, биће одржана вечерас у 21 час. Признања ће бити уручена најбољим остварењима младих режисера и то "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје". На програму посљедњег дана фестивала су предавање Емира Кустурице, радионица Јурија Бикова, као и пројекција филма "Косма" Соње Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана