Кополи враћена заборављена писаћа машина

Танјуг
Кополи враћена заборављена писаћа машина

Америчком редитељу Френсису Форду Кополи данас је враћена писаћа машина коју је користио за вријеме снимања "Апокалипсе данас", а коју је прије готово 40 година заборавио у хотелској соби у Токију.

Прослављени синеаста је истом приликом добио натраг и ролну филма са необрађеним материјалом за његову ратну причу о Вијетнаму коју је, такође, заборавио током боравка у јапанској престоници.

Власница хотела, Мијако Јанигава, предмете је вратила редитељу на конференцији за штампу у Токију поводом уручења награде Премијум империјале, најпрестижнијег јапанског признања на пољу умјетности чији је Копола један од овогодишњих добитника.

Јанигава је објаснила да је редитељ оставио писаћу машину и ролну након двонедељног боравка у њеном хотелу "Тамагава", током 70-их година, у вријеме док је снимао филм који ће постати један од најзначајнијих ратних остварења у историји кинематографије.

Копола је узео ролну, али је својој некадашњој домаћици вратио писаћу машину након што се на њој потписао.

"Задржите је и ја ћу повремено долазити и одсједати у својој соби", казао је редитељ, подсјетивши да је снимање "Апокалипсе", рађене по роману "Срце таме" Џозефа Конрада, било праћено бројним проблемима.

"Био сам веома депримиран. Била је то финансијска катастрофа и тешко вријеме за мене. Дошао сам у Јапан како бих могао да размишљам и пишем", казао је Копола.

Испричао је да је изнајмио скромну собу на првом спрату хотела "Тамагава" како би се усредсредио на рад.

"Ноћу, док сам спавао могао сам чути гејше како се пењу уз степенице... Клик, клик, клик. Никада их нисам видио, али сам их чуо", присетио се редитељ.

На крају свог боравка, "позајмио" је хотелску кухињу и припремио "велику италијанску вечеру" за око 25 познаника из града.

"Било је одлично. Дошле су и гејше које су јеле штапићима, казао је он.

За разлику од многих других метропола, Токио пружа својим становницима и посјетиоцима велики степен безбједности, тако да је уобичајено да се изгубљене ствари враћају власницима.

Новчаници и пасоши, на примјер, се готово редовно прослијеђују полицији заједно са нађеним новцем и кредитним картицама.

Копола је један од пет лауреата овогодишњих награда Премијум империјале која се додјељује од 1989.

Осим њега, престижно признање добиће шпански тенор Пласидо Доминго, италијански сликар Микеланђело Пистолето, британски вајар Ентони Гормли и британски архитекта Дејвид Чиперфилд.

Свако од њих добиће медаљу, повељу и чек на 15 милиона јена (152.000 долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана