Конкурс за најбољи необјављени роман отворен до 6. маја

СРНА
Конкурс за најбољи необјављени роман отворен до 6. маја

Бањалука - Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић позвао је данас све писце који пишу на српском језику да учествују на конкурсу за најбољи необјављени роман, који је отворен до 6. маја.

Ристовић је рекао да је Завод у новембру прошле године расписао конкурс за најбољи необјављени роман, коме ће бити додијељена награда "Златна сова" и да су први рукописи већ почели да стижу.

Он је навео на конференцији за новинаре у Бањалуци да су пропозиције конкурса у односу на раније године значајно измијењене и да прва награда износи 10.000 КМ, друга 3.000 КМ, а трећа 2.000 КМ.

"Ове године као утјешну награду објавићемо неколико романа који не буду међу прва три, а које жири високо оцијени", рекао је Ристовић.

Он је подсјетио да је на прошлогодишњи конкурс пристигло 120 рукописа, од којих су три награђена, док је за штампу припремљено пет романа писаца из Српске.

"Културни живот у Српској прошле године протекао је у знаку Завода, који је књижевну сцену српскога језика уздрмао, протресао и обогатио својим конкурсом жЗлатна соваж", рекао је Ристовић.

Он је навео да су два нова члана жирија у односу на прошлу годину професор Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Војо Ковачевић и пјесник Ранко Павловић, док је предсједник, као и прошле године, Младен Шукало.

Шукало је изразио очекивање да ће "Златна сова" постати "трајна иституција".

Књижевник Миленко Стојичић, аутор романа "Свечана пропаст вјечности" који ће током фебруара публиковати Завод за уџбенике и наставна средства Српске, рекао је да је Завод "произвођач среће за писце који су били у потпуној агонији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана