Конкурс спасио лијепу ријеч

Александра Маџар
Конкурс спасио лијепу ријеч

Бањалука - Да је конкурс "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево један од најзначајнијих културних догађаја који су обиљежили ову годину, доказ је одлука Завода да, поред три награђена, објави и пет најбоље оцијењених романа аутора из Републике Српске који су учествовали на овом књижевном такмичењу.

Поред већ постигнутих резултата, овај конкурс мотивисао је књижевнике широм Републике Српске да и даље несебично воле то што су писци у времену које није наклоњено књижевности. Награда од 15.000 марка за књижевно надахнуће отишла је у руке Живојину Ивковићу за роман "Обала".

- Поздрављам изузетну иницијативу Завода - да се, конкурсом за награду "Златна сова", упали свјетло не само у књижевности РС! Метафорички речено, за мене је овај издавач израстао и у Завод за спасавање лијепе ријечи, белетре! - сматра књижевник Миленко Стојичић, чији је роман "Свечана пропаст вјечности" један од пет који ће бити одштампан почетком 2014. године.

Како каже, овим конкурсом писци из Републике Српске су пробуђени из дугогодишње агоније.

- Завод овим новим издавачким облицима и идејама не само да врши трансфузију на тијелу "књижевности", него враћа и легитимитет и персоналитет писца на пиједесталу друштвеног поштовања - истиче Стојичић.

Слично мишљење дијели и Радо Димитријевић, чији ће роман "Дан без ноћи ноћ без дана" угледати свјетлост дана.

- Познато је да у свијету писац, када објави роман, добије хонорар од којег може пристојно да живи док не објави ново дјело. Први пут се у Српској дешава да је расписан конкурс који даје могућност писцу да настави са својим радом безбрижно - наглашава Димитријевић.

Несумњиво је да овај конкурс књижевност Српске ставља у неке нове оквире, а Димитријевић се нада да ће Завод одржати ниво награде и олакшати живот и рад писцима.

Награди се обрадовао и аутор романа "Збуњеност или бајка о ничему посебном" Сергеј Мандић, који каже да је веома захвалан издавачу.

- Сматрам да је ово велики издавачки почетак, за стварање нечега што би се могло назвати књижевношћу Српске. Није да је нисмо имали прије, постојала је, али све је било неразвијено и недовољно стимулисано - додао је он.

Заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да прочитају и роман Тихомира Левајца "Брод који није пловна лађа", који сматра је ово признање неуобичајено за наше просторе.

- Ово је вишезначајно признање. Хонорар је већи од НИН-ове награде. Конкурс је пун погодак и велика реклама за почетак једне награде која ће, надам се, постати традиција, а можда и најзначајнија награда послије НИН-ове - казао је Левајац и нагласио да је ово први пут да не мора бринути о томе како ће објавити роман.

Идеја

- Роман као књижевна форма још увијек живи. Он на свој начин осликава стварност у којој живимо. Објављивање ових пет романа биће слика казана на један другачији, истинитији начин овог времена. Ако се шта лијепо могло десити у култури крајем ове године, онда је то управо намјера Завода да штампа пет романа аутора из Српске. То је подухват вриједан дивљења - казао је књижевник Михајло Орловић, аутор романа "Самац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана