Комедије владари театра

Александра Маџар
Комедије владари театра

Бањалука - Комедије проткане горким, али чистим, неисквареним хумором у којима се преплићу судбине различитих ликова најгледаније су на позоришним даскама у театрима Републике Српске.

Велики број гледалаца који су са поносом забиљежиле наше институције културе доказ су да публика у Српској и даље осјећа снагу умјетности на сцени на којој се говоре велике животне истине.

- На великој сцени националног театра најгледаније су комедија "Женидба и удадба" Јована Стерије Поповића у режији Ђурђе Тешић, која је изведена десет пута пред 2.068 посјетилаца. Пажњу је привукла и документарна драма "Четрнаеста", ауторски пројекат редитељке Ане Ђорђевић, коју је погледало 1.888 посјетилаца, а на репертоару је била седам пута - рекао је директор општег сектора Народног позоришта Републике Српске Милан Лепер.

Потврдио је да су комедије најгледаније и да имају благу предност у заступљености на репертоару направивши пресјек кроз полусезону 2013/2014. (септембар-децембар 2013.).

- На малој сцени "Петар Кочић" изводе се комади за које се увијек тражи карта више, комедије "Жиранти" Марија Ћулума у режији Жељка Стјепановића и "Одумирање међеда" Бранка Ћопића у режији Александра Пејаковића - додао је Лепер.

Десет играња и 852 посјетиоца забиљежено је за "Жиранте", док је Ћопићева прича за пет играња привукла 346 посјетилаца.

Најгледанија представа у 37. сезони Бањалучког студентског позоришта је "Реквијем за љубав", ауторски пројекат Сеада Ђулића, рађен у копродукцији са "МТМ 1974" из Мостара. Представа је у 2013. години често гостовала и била дио бројних фестивала у Хрватској и БиХ.

- Укупно 15 извођења и 1.593 гледаоца ову представу ставиле су на прву позицију. Друго мјесто у нашем театру заузео је комад "Лудница" за коју су ликови настали у оквиру позоришне радионице "Исповијести", коју је водио глумац Владимир Ђорђевић. Изведена је осам пута пред 1.574 гледаоца - рекао је кућни редитељ Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић.

Рекордну гледаност у протеклој сезони остварила је позната анимирана прича коју је Александар Пејаковић поставио на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске, а ријеч је о "Малој сирени" која је освојила срца малишана.

- Занимљива прича о сирени Аријел и њеној жељи за свијетом на копну, гдје је упознала своју велику љубав, изведена је 42 пута, а комад је погледало 15.000 гледалаца - рекла је позоришни организатор у Дјечијем позоришту РС Драшка Деспенић.

На репертоару се, како каже, издвојила и представа "Племенити Хахај и страшни Хехеј" по тексту Ранка Павловића у режији Луке Кецмана која је изведена 18 пута за 6.000 гледалаца.

"Црвенкапа"

Из Градског позоришта "Јазавац" нагласили су да је најгледанија представа на дјечијој "Јуху" сцени модерна "Црвенкапа", коју је режирао Слободан Перишић. Представу је до сада погледало 5.800 посјетилаца, а изведена је 28 пута. Пажњу позоришне публике привукла је и комедија "Супер секс" у режији Милоша Пауновића коју је видјело хиљаду љубитеља театра, а изведена је само четири пута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана