Коло створило музичку чаролију

Александра Глишић
Коло створило музичку чаролију

Бањалука - Игре са Грмеча, из Србије, Војводине, уз раскошне ношње и звонке гласове, обиљежиле су концерт Националног ансамбла "Коло" у Бањалуци.

Одлично уигран ансамбл одушевио је бањалучку публику у недјељу увече у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Док су се насмијани чланови "Кола" смјењивали на сцени праћени оркестром ансамбла, публика није штедјела дланове. Кореографије су поздрављане аплаузима и током извођења, а уз игре су дочарани обичаји, међу којима је и сцена када мајка испраћа кћер која се удаје. Једнако одушевљење изазвале су и етно-пјесме попут "Марија, бела кумријо". 

Са колико енергије чланови "Кола" наступају, доказали су на крају концерта када су се уз громогласан аплауз вратили и поново заиграли још једном доказавши да су прави професионалци. Нема сумње да стварају праву музичку чаролију. 

Осим за бањалучку публику, "Коло" је наступило и у Бијељини и Приједору, а вечерас ће играти у Новом Граду.

- За све концерте у Републици Српској припремили смо идентичан репертоар. Програм обухвата игре из различитих крајева. Најчешће не волимо да изводимо игре које су карактеристичне у месту где наступамо, јер желимо да публици покажемо оно што није имала прилику да често гледа - рекао је вођа играчког ансамбла "Коло" Владан Животић.

Ансамбл има 22 плесна пара и 15 чланова оркестра, али у Бањалуци се представило 15 парова и 13 музичара.

- Из бањалучке регије имамо доста песама на репертоару. Кореограф Васо Поповић својевремено је поставио неколико кореографија на наш репертоар, а међу њима су игре са Змијања. Недавно смо урадили игре из Лијевча поља, а подручје Српске је доста занимљиво у погледу музичког богатог наслеђа - каже Животић.

На програму "Кола", које је основано 1948. године, у протеклих 65 година постављено је око 140 кореографија. Ансамбл је гостовао на свим континентима и одржао више од 5.000 концерата пред више од десет милиона гледалаца.

Бањалучки наступ је дио програма културне сарадње Србије и Републике Српске, а организатор је град Бањалука.

Репертоар

- Иако имамо уобичајен репертоар, многе кореографије повремено мењамо. Педесетак кореографија је последњих година стално присутно на нашим наступима. Увек за гостовања изаберемо игре које ће представити шире подручје и богатство музичке традиције - каже Владан Животић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана