Књижевни пирати преплавили тржиште

Александра Маџар
Књижевни пирати преплавили тржиште

Бањалука - Дио свакодневице у свим сферама умјетности постала су пиратска издања која се појављују у великом броју, а књижевници, сликари и музичари тешко се боре са "пљачком" њихових дјела.

Књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић, за чија дјела интересовање не престаје и која су издржала пробу времена и стално се доштампавају, пиратска издања свих својих књига држала је у рукама. Због пиратерисаних наслова и њена издавачка кућа "Глобосино Александрија", коју је основала 2003. године, трпи значајну штету.

- Пре него што сам основала издавачку кућу са пиратеријом се борио мој издавач, а ја нисам имала непосредне проблеме са тим. Те 2003. године у јуну сам објавила роман "Игра анђела", а у децембру сам се срела са пиратским издањем - казала је Хабјановић-Ђуровић.

Она се од тада непрестано среће са пиратским издањима, јер, како каже, чим изађе њена нова књига одмах се појави и копија.

-  У Београду се зна где су центри пиратерије, које су илегалне штампарије, ко продаје пиратска издања. Међутим, друштво у коме живимо оптерећено је са много проблема да сам ја апсолутно свесна да има пречих ствари за решавање - истакла је она.

Упознајући се са овим проблемом до сржи нагласила је да су пиратска издања велика штета за издавачке куће и писце, који раде легално, али и за државу јер због илегалних издања остаје без пореза.

- Мени као писцу најтеже пада то што ја не знам у ком тиражу су тачно продате моје књиге. Петер Живадиновић, који је годинама био ексклузивни издавач Паола Коеља, чија су издања годинама пиратерисана, рекао је да се однос легалних и илегално штампаних књига креће у сразмјери 1:3, дакле да се на једну легално продату књигу на црном тржишту продају три - подсјетила је Хабјановић-Ђуровић.

Ауторка романа, који у рекордном року нађу пут до срца читалаца, имала је прилику да и најновију књигу "Сјај у оку звезде" у пиратском издању види на прошлогодишњем "Гласовом" сајму књига у Бањалуци.

- Потписивала сам књиге цео дан и негде око 17 часова потписујући једну књигу осетила сам под руком да је другачији додир папира. Мало сам боље погледала, учинило ми се да је и боја папира другачија, узела сам књигу и ставила поред издања које смо ми објавили и видела да се књиге заиста разликују и да је то што сам потписала пиратско издање - присјетила се она.

Са истим проблемом се сусреће и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, када је у питању обавезна школска литература. Директор Завода Раде Ристовић подсјетио је да издавач чије је издавачко право угрожено и повријеђено може захтијевати накнаду штете.

- Било би добро да превентивно дјелујемо у јеку школске године када се уџбеници продају. Сваке године органи SIPA нам достављају одређене податке о пиратским издањима - казао је Ристовић.

Сајам

- Људи који се тиме баве толико су самоуверени да им нико ништа не може, да не крију то што раде. На Сајму књига у Зајечару дошао је продавац књига из Ниша, који ми је рекао: Ја продајем твоја пиратска издања и супер смо прошли са новом књигом. Сви ти који пљачкају потпуно су безобзирни док стоје и гледају у очи људе којима то чине - каже Љиљана Хабјановић-Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана