Јубилеј Мајских музичких свечаности уз Мокрањца

Александра Маџар
Јубилеј Мајских музичких свечаности уз Мокрањца

Бијељина - Хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" биће одржан од 8. до 12. маја у Бијељини, а у фокусу манифестације су два важна јубилеја.

То су обиљежавање 115 година постојања Српског пјевачког друштва "Србадија" и 100 година од рођења великог српског композитора Стевана С. Мокрањца.

Потврдио је ово за "Глас Српске" секретар хора "Србадија", који је и организатор овог догађаја, Стеван Чукић.

Тринаести хорски фестивал концертом ће свечано отворити "Србадија" са својим дугогодишњим солистима и пријатељима.

- На концерту ћемо се представити потпуно новим програмом и композицијама од којих ће многе бити премијерно изведене на домаћој сцени. Наступу ће претходити изложба о дугогодишњем раду нашег пјевачког друштва - истакао је Чукић.

Другог дана фестивала биће одржан научни скуп и округли сто у оквиру којег ће дискутовати најпознатији српски композитори, као што је професор Светислав Божић.

-  Дјечији, женски, мушки хорови, као и ансамбли са традиционалном музиком такмичиће се 10. маја. Сви наступи биће одржани у Центру за културу - објаснио је Чукић.

Мјешовити, као и камерни хорови наступиће у цркви Светог Ђорђа 11. маја и те вечери биће завршен такмичарски дио програма.

- Како се сваке године наш фестивал везује за прославу великог српског празника Светог Василија Острошког, хор "Србадија" ће наступити на литургији, чиме ће бити затворен овогодишњи фестивал - додаје Чукић.

Каже да и ове године влада велико интересовање хорова за  такмичење у Бијељини.

- Упутили смо позиве свим досадашњим учесницима. Ове године појавиће се велики број хорова који се никада нису такмичили у Бијељини, што нам је велико задовољство - закључио је Чукић.

Овогодишње "Мајске музичке свечаности" одржавају се под покровитељством Епархије зворничко-тузланске и града Бијељине.

Обавезне композиције

- Ове године смо први пут у такмичењу камерних хорова увели, као обавезне композиције, неко дјело из духовног опуса Стевана С. Мокрањца - рекао је Стеван Чукић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана