Изложба уз филмске бисере

Александра Маџар
Изложба уз филмске бисере

Пале - Кинотека Републике Српске припрема програм "У контексту великог рата" који ће почети крајем јуна у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда.

Уредник програма Кинотеке РС Јадранка Пандуревић каже да ће у оквиру програма приредити и велику изложбу "Срби и Србија у великом рату 1914-1918". 

- Изложбу ћемо поставити на основу филмских докумената, а желимо да покажемо како се снимало у току рата. Обухватиће фотографије које су скениране са филмова, као и фотографије домаћих и страних сниматеља - рекла је Пандуревићева уз напомену да је комплетан програм посвећен обиљежавању 100-годишњице Првог свјетског рата.

Поставка би требало да представи и сниматеље који су фотографисали прве велике битке, знамените војсковође, историјске личности,  поразе и побједе српске војске, повлачење преко Албаније, пробој Солунског фронта и завршетак рата.

- Други дио програма чиниће ревије српског документарног и играног филма које се односе на тематику из Првог свјетског рата. Међу првим приказаним филмовима биће "Сарајевски атентат" Суада Мркоњића из 1964. године, "Голгота Србије" Станислава Кракова, затим "Прослава ратника јужне Србије у Скопљу", "Пожар у Солуну", "Церска битка", али и  различити журнали снимани за вријеме великог рата - најавила је Пандуровићева.

У оквиру играног програма су филмови "Сарајевски атентат" Фадила Хаџића из 1964. године, "Посљедњи валцер у Сарајеву" Николе Стојановића,  "Са вером у Бога" Михајла Поповића и "Марш на Дрину" Живорада Митровића.

- Такође смо планирали да почетком јула исти програм одржимо у Бањалуци, а почетком септембра у Требињу. Надам се да ћемо ове филмове представити и публици у Андрићграду - каже Пандуровићева.

Филмски кампус

- Одржавање Петог филмског кампуса помјерићемо за јесен. Као и до сада на кампусу ће бити студенти Академије умјетности из Бањалуке и Филозофског факултета из Источног Сарајева. Надамо се већем броју студената Факултета драмских уметности из Београда. Са нама ће бити и једна група ученика завршних разреда Гимназије из Пала - каже Јадранка Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана