Изложба о раном хришћанству

Александра Маџар
Изложба о раном хришћанству

Бањалука - Изложба "Рано хришћанство на подручју Епархије бихаћко-петровачке" посвећена потписивању Миланског едикта отворена је у Музеју Републике Српске.

Миланским едиктом 313. године проглашена је вјерска равноправност и тим законским актом цар Константин је зауставио прогон хришћана.

Посјетиоци изложбе имају прилику да погледају 40 паноа на којима је представљено културно-историјско насљеђе из доба владавине цара Константина.

Поставку је у четвртак увече отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и нагласио да је ова фото-документарна изложба свједочанство о постојању Срба на овим просторима.

- Наш задатак је да чувамо историју свог народа подизањем храмова, сликарством, писањем књига -  рекао је Мутабџија.

На значај Миланског едикта указала је и директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић.

- Јубилеј потписивања Миланског едикта који је судбински утицао на нашу цивилизацију планетарно је обиљежен прошле године. Едикт је донио слободу хришћанству и исповиједању, а Цар Константин је ушао у историју као велики император који је то омогућио - казала је Пувачићева.

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије рекао је да ова изложба треба да опомене ствараоце да не забораве оно што смо имали и што имамо, те да их подстакне да и даље стварају.

- Захвални смо цару Константину на оном његовом историјски значајном делу, давању слободе хришћанима. Оригинално хришћанство надахњује, а ова изложба ће нас инспирисати да даље градимо. Ми ћемо стварати, а ако неко буде рушио, ми ћемо опет стварати - поручио је владика Атанасије.

Архитектура

- На паноима су приказани римски археолошки споменици, епиграфика, цркве из петог и шестог вијека, остаци гробне архитектуре од којих један дио припада периоду прије хришћанства. Ту си и фотографије бројних старохришћанских цркава које потичу из античког доба, као и археолошке ископине које се односе на хришћанско доба на подручју Епархије бихаћко-петровачке - каже аутор изложбе Милка Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана