Изложба и Водич за рођендан

Александра Маџар
Изложба и Водич за рођендан

Бањалука - Дан Музеја Републике Српске обиљежен је данас када је ова културна институција прославила 83. рођендан, а тим поводом промовисана је публикација "Водич кроз музеје и галерије Републике Српске".

Аутори ове публикације која указује стручној и широј јавности на значај музејске дјелатности су музејски савјетник Милица Радојчић и виши кустос Јанко Врачар.

- У процесу рада и истраживања жељели смо да обиђемо што више музеја, да фотографишемо оно како изгледају. Али, нажалост, нисмо све успјели да урадимо онако како смо замислили, већ смо се морали прилагодити буџету којим смо располагали - казала је Радојчићева.

Сви они којима је тема рада музеја занимљива имаће прилику да поред стручних прочитају и основне податке о постојању музеја и музејских експоната.

Штампање публикације омогућило је Министарство просвјете и културе Републике Српске и Туристичка организација Републике Српске, а штампан је двојезично, на српском и енглеском језику.

Поводом јубилеја у Музеју РС отворена је и занимљива изложба "Град од жељеза и седефа" оружје и војна опрема османских Турака у Бањалуци (1527 - 1878), аутора вишег кустоса историчара Братислава Теиновића.

- Изложба је конципирана током мојих десетогодишњих истраживања војне историје Бањалуке, заправо током рада на реализацији изложбе и каталога "Хладно оружје османских турака у Бањалуци" - рекао је Теиновић.

Радећи на овој поставци открио је много занимљивих детаља, а један од њих је и запис француског путописца Проспера Меримеа који је забиљежио (на француском језику) да бањалучки пушкари знају да украшавају кундаке пушака седефима.

- Посјетиоци имају прилику да виде велики пано са именима свих дародаваца оружја, више од 80 примјерака војне опреме из Бањалуке које прате панои и бакрорези које сам прикупљао током десет година рада - објаснио је Теиновић.

Форум

Форум директора музеја у оквиру Евроазијског економског форума почео је данас, а једини представник РС и БиХ је директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић. Ријеч је о манифестацији чији је циљ размјена и сарадња директора музеја из Азије и Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана