Изгубљени у Бруклину иду у Њујорк

Александра Маџар
Изгубљени у Бруклину иду у Њујорк

Бањалука - Представа "Изгубљени у Бруклину" Народног позоришта Републике Српске у режији Владимира Ђорђевића, по тексту књижевника Милана Кнеселца, алијас Џо Молер, биће изведена на мјесту гдје је радња и настала у Њујорку.

Комад ће касније гостовати и на сценама у Њу Џерсију, Филаделфији, Бостону и Чикагу.

Потврдили су ово глумци националног театра Српске Жељко Еркић и Владимир Ђорђевић који су оживљавајући причу о Србима који су отишли у Америку да остваре своје снове, освојили публику снагом глумачке моћи и искреним емоцијама на сцени.

- Аутор комада Џо Молер, Жељко Еркић и ја дошли смо на идеју да пошаљемо неки допис у САД одређеним српским удружењима, организацијама и Српској православној цркви како бисмо успоставили сарадњу и како би нас они позвали да гостујемо пред српском миграцијом - казао је Ђорђевић.

На њихову велику срећу, то је уродило плодом, јер су већ добили потврде за пет извођења комада на даскама у САД.

 - У Њујорк нас је позвала Српска православна саборна црква Свети Сава, у Њу Џерсију Српска парохија из Патерсона, а у Филаделфију "The Тесла science фоундатион" - каже Ђорђевић.

Глумац и редитељ комада не крије задовољство због ове, како каже, бескрајно лијепе вијести, која је за њега и цијели тим, велика награда и додаје да су у преговорима са удружењима из Вашингтона, Сан Франциска и Торонта.

- Узбуђени смо и срећни послије позитивног одговора и позива да гостујемо са представом у Америци. Сад нам предстоји велики посао око организације пута, добра припрема да представимо тамо себе и Републику Српску у што љепшем свјетлу - истакао је Еркић.

Он у овој представи тумачи лик Џо Молера, који се и сам нашао под свјетлима Бруклина, тражећи пут за боље сутра, а искуство које је стекао уткао је у књигу "Изгубљени у Бруклину" по којој је овај комад и настао.

-  Сваки позив је стигао због одређеног датума на који се одржава нека битна манифестација тамо, а која ће бити медијски пропраћена. Морам истаћи да је једна од најзначајнијих  "Видовданска манифестација 2104" у организацији "The Tesla science foundation" у Филаделфији - рекао је Еркић.

Теме  ове манифестације веома су значајне за историју српског народа, а односе се на први долазак Срба на тло Америке и обиљежавање стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, али и сјећање на хероја Гаврила Принципа и обиљежавање 71 године од рођења Николе Тесле.

- Надам се да ће и Министарство просвјете и културе Републике Српске препознати значај овога пројекта и да ће нам помоћи у организацији - нагласио је Еркић.

Границе

- Веома смо срећни што ће представа са нашим глумцима изаћи ван граница Републике Српске на континент гдје се радња и дешава. У преговорима смо са ресорним министарством да се и оно укључи у овај пројекат и надам се да ћемо до љета, када турнеја треба да почне имати довољно новца да глумци задовољни крену на пут - рекао је директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана