Издавачки подухват Златна сова

Александра Маџар
Издавачки подухват Златна сова

Бањалука - Награда "Моштаница" за издавачки подухват 18. међународног "Гласовог" сајма књиге додијељена је Заводу за уџбенике из Источног Новог Сарајева за романе са конкурса за награду "Златна сова".

Најбоље дјело савремене књижевности и ове године награђено је признањем "Липље", а награда је отишла у руке "Службеном гласнику" из Београда за "Прокименске путописе" Станка Ж. Шајтинца.

Жири овогодишњег сајма одлучио је да се награда "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу додијели Издавачкој кући "Пчелица" из Чачка за књигу "Свракин сат" Гордане Тимотијевић.

Његовање српске традиције и православне духовности овјенчано је наградом "Ступље", која је припала манастиру Хиландар, Света гора и Православном удружењу "Свети Сава" из Новог Сада за "Законик цара Стефана Душана".

Жири у саставу Ранко Павловић, Славица Васиљевић-Илић и Горан Милашин наглашавају да су се трудили да одлуку о наградама донесу праведно и истичу да је, осим награђених, било доста занимљивих и квалитетних дјела.

- Пресрећни смо због награде. Драго ми је да је жири препознао значај који је Завод дао српској књижевности конкурсом "Златна сова". Ова награда нам је велика  мотивација за даљи рад - рекао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић.

Задовољство због награде "Липље" нису крили ни представници "Службеног гласника" из Београда.

- Ми смо увек поносни када добијемо награду, али овај пут нам много значи јер су у номинацији биле и наше књиге "Дечани" на енглеском језику, дечија књига "Види чуда" и "Монографија о Косову" - рекли су представници "Службеног гласника".

Млада, али, како кажу чланови жирија, већ афирмисана издавачка кућа литературе за дјецу "Пчелица" кандидовала је више својих вриједних комплета и појединачних књига. Жири је сматрао да посебно треба истаћи књигу "Свракин сат" Гордане Тимотијевић.

- Награда нам још више значи јер је ауторка Гордана Тимотијевић већ добила награду "Раде Обреновић" за најбољи дечији роман и награду за развој дечије књижевности - казали су из Издавачке куће "Пчелица".

Врата "Гласовог" сајма, који се ове године одржава под мотом "Књига на дар", биће отворена до понедјељка до 18 часова, када сви посјетиоци могу да купе своје омиљене наслове по сниженим сајамским цијенама.

Суботу на овој смотри писане ријечи обиљежиће гостовање књижевнице Љиљане Хабјановић-Ђуровић, која ће се дружити са посјетиоцима на штанду издавачке куће "Глобосино" од 11 до 14 часова.

Заљубљеници у поезију имаће прилику да се упознају са новом збирком пјесама "Када ти јаве да сам умро" Горана Врачара на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, такође у суботу од 12 до 13 часова.

"Гутенберг"

Златна плакета "Гутенберг" за најбоље одштампану и изложену књигу на овогодишњем сајму додијељена је штампарији "Графомарк" из Лакташа. Штампарија "Дневне Независне новине" награђена је Сребрном плакетом, док је Бронзана отишла у руке штампарији "Публикум" из Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана