Изазови стварности писани под псеудонимом

Александра Маџар
Изазови стварности писани под псеудонимом

Бањалука - Познати и славни писци, иако живе од својих успјешних дјела, која су њихова имена дигла у сами врх писане ријечи, понекад се, због различитих разлога, одлучују да пишу под псеудонимом.

Неки то раде из политичких разлога, да би заштитили своју приватност, уколико се баве опипљивим темама, а они мало мање храбри у неком моменту на овај начин смањују ризик од неуспјеха.

И књижевници из Бањалуке сложили су се да је из наведених разлога некада лакше писати под псеудонимом, а Берислав Благојевић своју прву књигу потписао је другим именом.

- "Ламентација по Софронију" објављена је под псеудонимом Софроније Лужњак. Намјера је била да се нашалим алузијом на пијетла Софронија из цртаног филма, који увијек нешто звоца, квоца, кука и паметује - казао је Благојевић.

Презиме је у овом случају, како је рекао, искористио да би картирао топос књиге, те као својеврсну посвету завичају, јер је храста лужњака некада било много у Посавини.

Књижевница која је недавно скренула пажњу збирком поезије "Надрастање" Александра Чворовић до сада није објављивала под псеудонимом.

- Није било потребе за тим. Све оно о чему говорим и промишљам могу изрећи под својим пуним именом. Свакако да, уколико постоји потреба, оправдавам употребу псеудонима - казала је Чворовићева.

Она је подсјетила на француску књижевницу Зорз Санд, која је остала упамћена по свом мушком псеудониму.

- Била је незадовољна положајем жене у друштву, разведена са двоје дјеце, схватила је да ће се много лакше прославити у француској књижевности 19. вијека ако своје рукописе потпише мушким именом - додала је Чворовићева.

Осврћући се на Фернанда Песоу, који је такође писао под псеудоним, истакла је да је свако од њих имао своју визију свијета и свој стил, те да су на тај начин имали прилику да пројектују различите ликове, кроз чије очи посматрају мултиплицирану стварност.

Примјер који је недавно уздрмао књижевни свијет је нови криминалистички роман "Зов кукавице" "аутора" Роберта Галбрајта, иза којег се крила славна британска књижевница Yоана Роулинг, којој је било предивно објавити роман без публицитета и очекивања.

Пабло Неруда

Чилеански нобеловац и пјеснички великан - писац "100 сонета о љубави" Пабло Неруда рођен је као Рикардо Елиесер Нефтали Рејес Базоалто. Биографи кажу да је од малена имао велико занимање и страст према књижевности, али, како његов ауторитативни отац то није подржавао, младић се одлучио за - псеудоним. Своје право име сакрио је да не би наљутио оца. Одабрао је псеудоним Пабло Неруда, као посвету чешком пјеснику и приповједачу Јану Неруди.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана