Историјске чињенице на Стубу истине

Александра Маџар
Историјске чињенице на Стубу истине

Београд - Наступ Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду свечано је отворен данас, а посвећен је обиљежавању 100. годишњице Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.

На штанду Републике Српске постављен је и Стуб истине, на којем су исписане чињенице о Првом свјетском рату, чиме се шаље порука свима који покушавају да прекроје истину о овом догађају.

Пето представљање РС на великој београдској смотри писане ријечи отворио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Српска чини све да одбрани и сачува истину о Првом свјетском рату. Не само да сачувамо истину, него и да достојанствено одговоримо на сваки покушај фалсификовања историје на штету српског народа, који никада и нигдје у својој дугој и славној историји није нападао и отимао туђе, а увијек и свуда је бранио и одбранио своје - истакао је Мутабџија.

На отварању је говорио и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

- Избор слогана "Сто година узрока и повода, 1914-1918" свједочи о намјерама Републике Српске да се одбрани од покушаја да се Србија и српски народ представе као узрок, а не само као повод за Први свјетски рат - казао је Цицовић.

Послије културно-умјетничког програма, министар Мутабџија, Цицовић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић посјетили су штандове издавача из Српске, Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд, Завода за уџбенике Источно Сарајево, "Бесједе".

Издавачи из Српске најавили су бројне књижевне промоције и трибине које ће бити одржане у оквиру сајамског програма.

Обилазак сајма представници РС завршили су на штанду Српске, гдје су провели вријеме разговарајући са посјетиоцима у непосредној близини Стуба истине, на којем су исписане историјске чињенице о Првом свјетском рату. У Представништву Републике Српске потврђено је да ће Сајам књига и штанд РС у петак посјетити и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Промоције

У оквиру београдског сајма сутра (уторак) у 12 часова биће промовисана "Антологија абхазијске поезије" у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд. Бањалучка подружница Удружења књижевника Српске представиће часопис "Књижевник" данас (уторак) у 12 часова, а нова издања својих чланова промовисаће у 16 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана