Историја страдања у документарним кадровима

ГС
Историја страдања у документарним кадровима

БРОД - Историјско-документарни филм "Свједок" о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије приказан је вечерас у Броду гдје су на мјесту масовне гробнице са посмртним остацима 88 Срба снимани кадрови.

Филм је приказан у амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла", а домаћин промоције била је Борачка организација Брод, чији је предсједник Зоран Видић рекао да је пројекција одржана у оквиру обиљежавања "Октобарских свечаности слободе 2024".

- Филмска екипа је 2022. године снимала кадрове на градском гробљу у Броду, код спомен-плоче, на мјесту проналаска масовне гробнице са посмртним остацима 88 убијених Срба, у чијој је обдукцији и идентификацији учествовао љекар Зоран Станковић, рекао је Видић.

Он је додао да је подршку снимању и филмској екипи пружила општина и Борачка организација Брод, као и грађани који су били учесници у настанку кадрова за филм.

- О трагичним судбинама чланова својих породица и личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације у филму говоре наши суграђани. Вјерујем да ће приказивање овог филма далеко више упознати јавност о страхотама кроз које је прошао српски народ, истакао је Видић.

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда професора Зорана Станковића, која се односе на страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Професор Станковић преминуо је непосредно пред почетак снимања филма.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 жртава, професор Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Ово је, уједно, и историјски пресјек који кроз филмски израз, у великој мјери, обједињује мапу страдања српског народа.

Само на територији БиХ, Станковић је радио ексхумације и обдукције на више од 30 масовних и појединачних гробница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана