Гравитација ће помести конкуренцију за Оскара

Александра Маџар
Гравитација ће помести конкуренцију за Оскара

Лос Анђелес - Филм "Гравитација" у режији Алфонса Куарона фаворит је за "Оскара" домаћим и страним редитељима.

Узбудљива драма о двоје астронаута изгубљених у свемиру освојила је јавност, а страни филмски критичари оцјењују да би филм могао да добије "Оскара" за најбољу режију.

У Холивуду је све спремно за "ударно" вече - свечану додјелу награда, која ће бити одржана 2. марта, а у трци за овогодишње "Оскаре" издвајају се два остварења. То су "12 година ропства" и "Гравитација", а одмах иза њих слиједи "Америчка превара". Иако се критичари углавном слажу да би сваки од ова три филма могао да понесе златну статуу, већина даје предност историјској драми "12 година ропства" Стивена Меквина.

Редитељ из Бањалуке Саша Хајдуковић каже да никада не предвиди добитнике "Оскара" и у већини случајева се не слаже са одлукама жирија. Истиче да су му се највише свидјели филмови "Вук са Волстрита" Мартина Скорсезеа и "Она" Спајка Џонса.

- Технички и визуелно фасцинантна ми је "Гравитација", а занимљиви су ми и филмови "У глави Луина Дејвиса" браће Коен, који ипак није номинован, као и "Небраска" Александра Пејна - истакао је Хајдуковић.

Да је "Гравитација" заиста нешто ново у свијету режије потврдио је и редитељ из Београда Стефан Арсенијевић.

- Овај филм је право освежење у свету седме уметности. Претпостављам да ће најбољи филм бити "12 година ропства" - историјска драма Стивена Меквина, а мени је то остварење далеко мање инвентивно и занимљиво од осталих номинованих - каже Арсенијевић.

Без обзира што је у Холивуду овај филм један од главних конкурената, Арсенијевић каже да има утисак као да га је већ гледао, те да ликовима недостаје дубља психолошка анализа.

- Мој фаворит уопште није номинован, а то је филм "У глави Луина Дејвиса" браће Коен - нагласио је Арсенијевић.

Хајдуковић је готово сигуран да ће у категорији страног филма "Оскара" добити "Велика љепота" Паола Сорентина, као и да ће за најбољу глумицу бити проглашена Кејт Бланшет, а за најбољег глумца Леонардо Дикаприо.

- Вјероватно ћу погријешити и ове године, али мислим да ће "Оскар" за режију отићи у руке Алфонсу Куарону, а за најбољи филм остварењу "12 година ропства" - казао је Хајдуковић.

"12 година ропства"

Потресна прича о Соломону Нортупу, слободном црнцу који је послије отмице провео 12 година радећи као роб на плантажама памука у Луизијани, има девет номинација и налази се на самом врху листе фаворита за "Оскара". Предност овог остварења није само то што на маестралан начин приказује сва наличја патологије расизма већ и што успјешно усклађује историјски контекст и савремену релевантност, оцијенили су критичари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана