Фипресци: Кругови најбољи у 2013.

Танјуг
Фипресци: Кругови најбољи у 2013.

Награду српске секције Фипресци за најбољи филм у 2013. добили су "Кругови" у продукцији "Баш челика" из Београда.

На данашњој свечаности у Музеју кинотеке ово признање, које се традиционално додјељује на основу гласова српских филмских новинара и критичара, уручио је предсједник Фипресција Борислав Анђелић продуценткињи Јелени Митровић.

Истичући да је то за цијелу екипу "Кругова" велика част, она је додала да је тај филм од премијере у јануару 2013. на Санденсу добио 23 интернационална признања и шест-седам домаћих награда.

Награда за животно дјело додијељена је, постхумно, Динку Туцаковићу, редитељу, сценаристи, критичару и теоретичару филма, дугогодишњем управнику Музеја кинотеке, који је преминуо 19. фебруара прошле године.

У сали која сада носи његово име награду је у име породице примио директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, нагласивши да је Туцаковић оставио неизбрисив траг и дао огроман допринос Кинотеци и цијелој српској кинематографији.

Награде Фипресци добили су редитељ "Кругова" Срдан Глубовић, сценаристи Срђан Кољевић и Мелина Пота Кољевић, као и главни глумац Александар Берчек и, постхумно, монтажер Марко Глушац.

Награду за најбољу женску улогу добила је Мира Бањац за улогу у филму "Мамарош" Моме Мрдаковића.

Голубовић је изјавио да је ова награда важна јер је додељују стручни људи. Он је захвалио свим сарадницима "Кругова", а Кољевић је такође истакао значај креативног доприноса цијеле екипе како би сценарио био реализован.

Берчек се нашалио рекавши како се нада да ће продуценти и редитељи сада да навале на њега.

Мира Бањац је изјавила да је почаствована, а и изненађена јер је било још дивних глумица које су могле да добију награду. Она је додала да је радосна што наш филм доживљава и лијепе тренутке, захваљујући труду Кинотеке, Фипресција, Филмског центра Србије и других који "у овим посним временима раде на мишиће".

Награду за најбољег директора фотографије добио је Радослав Владић за камеру у филму "(С)кидање" Косте Ђорђевића, а из филма "Фалсификатор" Горана Марковића награђени су композитор Зоран Симјановић, костимограф Љиљана Петровић и, постхумно, сценограф Вељко Деспотовић.

За најбољи страни филм у српским биоскопима у 2013. години проглашена је "Љубав" Михаела Ханекеа. Признање Фипресција примио је директор дистрибутерке куће "Мегаком филм" Игор Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана