Филмска авантура отворила Берлинале

Г.С.
Филмска авантура отворила Берлинале

Берлин - Популарни глумци и редитељи, као и премијера филма "The Grand Budapest Hotel" Веса Андерсона, обиљежили су отварање 64. међународног филмског фестивала у Берлину.

Фестивал, који је свечано отворен у четвртак увече, трајаће до 16. фебруара, а биће приказано више од 400 филмова од којих је 20 у трци за "Златног медвједа".

Гледаоци су првог дана на излазу из сале за прес-конференције поздрављали славне глумце, међу којима су били и Ралф Фајнс, Вилијем Дефо, Бил Мареј, Џеф Голдблум, Едвард Нортон и Тилда Свинтон.

Током фестивала биће одата и пошта недавно преминулом америчком глумцу Филипу Сејмору Хофману приказивањем филма "Труман Капоти" 11. фебруара. За глумачко остварење у том филму Хофман је 2006. добио престижну награду "Оскар".

На овогодишњем фестивалу премијерно ће бити приказано 18 филмова.

Њемачко-британска продукција "The Grand Budapest Hotel", која окупља плејаду глумаца укључујући Францускињу Леу Сејду (из филма "La Vie d'Adele" награђеног "Златном палмом" у Кану 2013), говори о авантурама Густава, легендарног рецепционара једног великог хотела између два рата, а главна улога је повјерена Ралфу Фајнсу.

Од америчких остварења публика ће моћи да погледа и "Boyhood" Ричарда Линклејтера који прати дјечака у његовом одрастању, са Патришом Аркет и Итаном Хоуком у главним улогама. Ван конкуренције биће приказана и ратна драма "Чувари насљеђа" Џорџа Клунија.

Доајен француске кинематографије Ален Ресне долази са филмом "Life on Riley", а јапански ветеран Јоџи Јамада са остварењем "Little House" у којем кроз причу о емоционалном животу ликова даје историјску слику Јапана прије и током Другог свјетског рата.

Перуанска редитељка Клаудија Љоса, чије је "Чемерно млијеко" освојило "Златног медвједа" 2009. и било номиновано за "Оскара", приказаће своје најновије остварење "Алофт". Филм у коме играју Џенифер Конели и Силијен Марфи говори о мајци одвојеној од болесне кћерке.

Жири

Амерички продуцент и сценариста Џејмс Шејмус предводи жири "Берлинала", састављен од познатих имена свјетског филма. Међу њима су аустријски глумац и двоструки оскаровац Кристоф Валц, америчка глумица Грета Гервиг, хонгконшка звијезда Тони Леунг, француски редитељ Мишел Гондри и продуценткиња филмова о Џејмсу Бонду Барбра Броколи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана